Vesti
Svet
KINA OPTUŽUJE PENTAGON Ministar odbrane SAD podstiče hladni rat između naših zemalja!
30.05.2016. 20:00
Izvor: Blic
KINA OPTUŽUJE PENTAGON Ministar odbrane SAD podstiče hladni rat između naših zemalja!
Kineske vlasti su danas oštro kritikovale američkog ministra odbrane Eštona Kartera optužujući ga da podstiče mentalitet "hladnog rata".
Peking nije zainteresovan da "igra ulogu u holivudskom filmu" za koji je scenario napisao Vašington, ističe kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.
Portparol tog ministarstva je u obraćanju novinarima u Pekingu rekla da Karterove izjave od prošle nedelje da Kina podiže "Veliki zid samoizolacije" predstavlja tek pokušaj da se prikriju američki planovi za slanje dodatnih vojnih snaga u azijsko-pacifički region, preneo je AFP.
"Peking nije zainteresovan da glumi u holivudskom filmu"
Karterove izjave su "razotkrile stereotipno američko razmišljanje i američku hegemoniju", rekla je Hua i dodala: "Ima nekih u SAD koji fizički žive u 21. veku, ali su njihovi umovi zapeli u eri 'hladnog rata".
"Kina nije zainteresovana za bilo kakav vid 'hladnog rata', a nismo zainteresovani ni da igramo ulogu u holivudskom filmu kojeg pišu i režiraju određeni američki vojni zvaničnici. Kina se, međutim, ne boji i odgovoriće na svaku akciju koja preti i ugrožava kineski suverenitet i bezbednost", istakla je portparol kineskog Ministarstva.
Karter je u pozdravnom obraćanju pitomcima američke Mornaričke akademije u petak rekao da Kina želi i uživa koristi slobodne trgovine i slobodnog interneta, ali ponekad odluči da ograniči obe te stvari.
On je dodao da je zvanični Vašington i dalje zabrinut oko aktivnosti Pekinga u spornom delu Južnog Kineskog mora, gde Peking gradi nova ostrva, luke, piste za sletanje i vojnu infrastrukturu.