Vesti
Politika
SEKSELENCIJI PUN KOFER SLONOVAČE Bahati ambasador u Nigeriji Jovan Marić ne haje za imidž Srbije
31.05.2016. 20:00
Izvor: Blic
SEKSELENCIJI PUN KOFER SLONOVAČE Bahati ambasador u Nigeriji Jovan Marić ne haje za imidž Srbije
Ambasador Srbije u Nigeriji Jovan Marić pokušao je svojevremeno iz Južnoafričke Republike u Srbiju da iznese slonovaču, što je strogo zabranjeno.
Marić je od 2006. do 2009. godine bio ambasador u Pretoriji, a prema saznanjima “Blica”, prilikom povratka u Srbiju pokušao je, bez neophodnih dozvola, da ponese dve umetnički obrađene slonovske kljove.
- Marić je jednu kljovu dobio na poklon, a drugu je trebalo da prenese na molbu darodavca. Sve to je pokušao da uradi bez dozvole za izvoz slonovače, što je protivzakonito - kaže izvor “Blica” iz Ministarstva spoljnih poslova.
Prema rečima našeg sagovornika, Marić se, nakon što su ga pitali zašto nema potrebne dozvole, pravdao da se “konsultovao sa pripadnicima srpske dijaspode u Pretoriji i da su mu oni rekli da mu ne treba ništa”. Ambasador bi, međutim, morao da poznaje zakone i običaje zemlje domaćina, pa je njegov postupak utoliko čudniji.
“Blic” saznaje i da je Marić, koji se predstavlja kao sekselencija, nenamenski trošio novac ambasade.
- Kupovao je poklone - od parfema, skupocenih pića, preko cigareta, čokolada pa sve do dečjih igračaka - tvrdi naš sagovornik.
“Blic” je juče objavio tekst o tome da Marić zanemaruje trenutne obaveze na mestu ambasadora Srbije u Nigeriji.
On ne organizuje prijeme za nigerijske zvaničnike i odbija da ih primi kada to traže, ali zato redovno pravi žurke na kojima se pojavljuju veoma mlade devojke koje mi u Srbiji zovemo starletama. Osim toga, Marić se predstavlja kao sekselencija i traži da mu se tako obraćaju. Sve ovo “Blicu” su javili ljudi iz naše dijaspore, a potvrdili zaposleni u ambasadi.
- Marić prvom savetniku u ambasadi nije potpisao rešenje o odmoru dve godine, praktično otkad je na službi u Abudži, koji se zbog toga žalio. On čak tvrdi da je spreman da napusti ambasadu ako ovaj problem uskoro ne bude rešen - navodi naš sagovornik.
Pre problema sa prvim savetnikom, ambasador je otpustio kuvara koji je od 1997. radio u ambasadi zbog toga što je posumnjao da je u sprezi sa majstorima koji obavljaju manje popravke u našem diplomatskom predstavništvu. I ostali zaposleni, i lokalci i Srbi, strepe od toga na koju nogu će ambasador ustati.
U Ambasadi Srbije u Abudži juče se niko nije javljao na telefon.

Čita novine, dakle radi
U izveštaju koji je uputio MSP, ambasador Marić je kao svoje zasluge naveo dva teksta u novinama tokom 2015, što je zaposlio svoju prijateljicu na Base univerzitetu, pisanje nove knjige i kao glavni posao - čitanje novina.