Vesti
Politika
Nikolić: UN značajne za očuvanje stabilnosti u regionu
01.06.2016. 20:00
Izvor: RTS
Nikolić: UN značajne za očuvanje stabilnosti u regionu
Srbija snažno podržava aktivnosti UN i daje svoj doprinos kroz mirovne operacije širom sveta, istakao je predsednik Tomislav Nikolić tokom susreta sa pomoćnikom generalnog sekretara UN za mirovne operacije El Gasimom Vejnom.
Takođe, predsednik je naveo da je Srbija potpuno posvećena miru i stabilnosti u regionu i sarađuje sa svima, bez obzira na ultranacionalizam koji je u ekspanziji u pojedinim zemljama.
"Posebno smo ponosni na činjenicu da pripadnici Vojske Srbije dobijaju sve pohvale u mirovnim misijama", naglasio je Nikolić i dodao da je Srbija spremna da poveća svoju ulogu u mirovnim misijama u skladu sa finansijskim mogućnostima.
Istovremeno je istakao posvećenost Srbije evrointegracijama, ali ne po cenu priznavanja Kosova i Metohije.
"Mi vodimo razgovore sa Prištinom u Briselu, a o svemu onome o čemu ne možemo da se saglasimo, zato što nije u skladu sa Rezolucijom 1244, Priština pokušava da se dogovori bilateralno sa drugim državama i ostvari ulaskom u međunarodne organizacije", rekao je Nikolić.
Predsednik smatra da Brisel treba da reaguje i omogući dijalog isključivo u Briselu.
Pored toga, izrazio je uverenje da će uloga i obim misije Unmika na Kosovu i Metohiji ostati nepromenjeni.
Nikolić je naglasio da Srbija pridaje posebnu važnost ulozi Unmika na Kosovu i Metohiji.
El Gasim Vejn je pozitivno ocenio ulogu Srbije u doprinosu regionalnom miru i stabilnosti i naglasio značaj dijaloga u suočavanju sa izazovima koji postoje u regionu.
Istovremeno, izrazio je zahvalnost na tome što je Srbija spremna da poveća učešće svojih jedinica u mirovnim operacijama.
Pomoćnik generalnog sekretara UN napomenuo je da će ta organizacija nastaviti svoju misiju na Kosovu i Metohiji i pozitivno ocenio dijalog Beograda i Prištine.
"Vi možete da računate na pomoć i doprinos naše misije kojoj je osnovni princip Rezolucija 1244 i mi ćemo uložiti maksimalne napore da pomognemo u pomirenju i uspostavljanju vladavine prava", ukazao je Vejn.
Vejn je razgovarao i sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i šefom Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Markom Đurićem.