Vesti
Politika
Odgovorni za rušenje u Savamali ne mogu ostati na funkciji
09.06.2016. 20:00
Izvor: beta.rs
Odgovorni za rušenje u Savamali ne mogu ostati na funkciji
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da očekuje da će slučaj rušenja objekata u beogradskoj Savamali uskoro biti "raščišćen" i dodao da ako je odgovornost na bilo kojem "izabranom licu", ono više ne može da obavlja funkciju.
Nikolić je u Novom Sadu rekao da, ukoliko je odgovornost na državnim organima koji su pod pritiskom radili nezakonito, onda i tu treba da dođe do smena.
"Ovo nije posao za predsednika Republike, ni za Vladu, ovo je posao za tužilaštvo, sud i policiju koja će da pribavi dokaze, tužilaštvo koje će da vodi istragu i sud koji će da odluči", kazao je on.
Na pitanje kako očekuje da će slučaj biti rešen kada je i u prethodnim sličnim situacijama, kao što je slučaj pada helikoptera, nije bilo nikakvih presuda, Nikolić je rekao da "Srbija nije nestala, pa da se za neku istragu kaže da nije nikada završena".
"Ne postoji država u današnjem modernom svetu u kojoj bi bilo šta moglo da bude zataškano, a posebno ne u Srbiji, u kojoj su mediji slobodniji nego što su obavezani. Imaju mnogo više slobode da rade šta žele, nego što ih bilo kakav zakon ili kodeks obavezuje da bar malo čuvaju dostojanstvo svoje profesije", kazao je Nikolić.
Dodao je da ne treba pitati njega kako će se rešiti slučajevi poput Savamale ili helikoptera, nego da je to za tužilaštvo.
"Idite u tužilaštvo pa pitajte. Nisam video da je neko sa tužiocima razgovarao o tome", kazao je Nikolić.
Nikolić je kazao da svojim izjavama ne želi da utiče na madatara za formiranje Vlade Srbije Aleksandra Vučića, te da mu u tom poslu nudi samo savetodavnu ulogu.
"Upravo su završene konsultacije i verovatno on sada ima jasnu sliku o tome ko će činiti novu Vladu Srbije. To je ogromna odgovornost i on će imati pravo najpre da kaže kako će izgledati Zakon o vladi i ministarstvima, pa zatim i personalna rešenja, jer će se na kraju sav uspeh ili neuspeh pripisati njemu", kazao je Nikolić.
Po njegovim rečima, pojedini predstavnici manjinskih stranaka žele da budu u vlasti i to je dobro za Srbiju, jer će joj "dati dodatnu stabilnost".
"Moj stari stav je da pripadnici manjina treba da budu u svakoj vlasti, jer time obezbeđuju uslove pripadnicima svog naroda da se razvijaju i čuvaju svoj identitet, kao i da rade na tome da ostanu taj biser Srbije koji se zove pripadnik nacionalne manjine", rekao je Nikolić.
Nikolić nije hteo da govori o tome koje velike stranke će ući u vladu i kako će izgledati personalna rešenja, kao ni da li zna da li će među njima biti i predstavnici Socijalističke partije Srbije.
Predsednik Srbije prisustvovao je danas u Novom Sadu obeležavanju 90 godina Arhiva Vojvodine i otvorio izložbu originalnih arhivskih dokumenata "Najstarija rukopisna baština Arhiva Vojvodine, 12-17. vek".