Vesti
Svet
Tramp: Britanci, šta će vam EU?
22.06.2016. 20:00
Izvor: Mondo
Tramp: Britanci, šta će vam EU?
Najizvesniji kandidat Republikanske partije za predsednika SAD Donald Tramp izjavio je danas da smatra da Britanci na sutrašnjem referendumu treba da izaberu izlazak iz EU.
Iako je priznao da nije pažljivo razmatrao to pitanje, on je zaključio da Britanci ipak treba sami da odluče šta će zaokružiti na sutrašnjem referendumu u Britaniji.
Tramp je, međutim, ukazao na "haos" zbog migrantske krize u Evropi, prenosi AFP.
"Kad vidite šta se tamo događa sklon sam da im kažem - nastavite sami", rekao je Tramp.
U petak, dan posle referenduma, Tramp planira da bude u Škotskoj gde će prisustvovati svečanom otvaranju svog obnovljenog golf terena u Tarnberiju.
"Biću usred svega toga. Biću tamo u trenutku saopštavanja odluke", rekao je on.

NAVALA NA MENJAČNICE U VELIKOJ BRITANIJi!
Britanci su ovih dana uoči referenduma o članstvu u Evropskoj uniji, pohrlili da zamene funte za evre i američke dolare, izveštava agencija Rojters pozivajući se na podatke jedne menjačnice u poslovnom središtu Londona.
Većina ekonomskih prognozera očekuje oštar pad funte ukoliko se na sutrašnjem referendumu izglasa izlazak Britanije iz EU, što će oslabiti potrošačku moć britanskih turista u inostranstvu.
Vrednost funte je nekontrolisano varirala usled raličith rezultata istraživanja javnog mnjenja, navodi se u tekstu.
Iz britanske Pošte su saopštili da je ukupna prodaja valuta u njihovim poslovnicama i na onlajn platformi od ovog vikenda skočila za 74 odsto u odnosu na isti period prošle godine, pri čemu je prodaja deviza u poslovnicama juče bila veća za 49 odsto, dok je u onlajn prodaji uzletela za 381 procenat u poređenju sa istim danom prošle godine.
Iz kompanije Traveleks kažu da je broj narudžbina za kupovinu valuta porastao za 30 odsto od 14. do 21. juna.
Čekajući u redu uz desetak drugih građana ispred menjačnice blizu Ulice Liverpul u Londonu, domar DZon Marfi (67) i IT menadžer Ričard Bejli (44) kazu da očekuju sunovrat funte ako Britanci glasaju za opciju "Izlazak", navodi Rojters.
"Putovaćemo u septembru, tako da kupujem evre zbog toga, jer mislim da će funta pasti", rekao je Marfi.
Potražnja je podeljena prilično ravnomerno između evra i dolara, naveli su iz Pošte i Traveleksa.
Funta je danas ojačala, kružeći malo ispod petoipomesečnog maksimuma u odnosu na dolar, pošto su se investitori manje kladili protiv funte dan uoči referenduma.
Jedna funta se trenutno kupuje za 1,471 dolara i 1,299 evra na otvorenom tržištu, prenosi britanska agencija.