Vesti
Svet
Sterdžon: Idem u Brisel da odbranim poziciju Škotske u EU
28.06.2016. 20:00
Izvor: Blic
Sterdžon: Idem u Brisel da odbranim poziciju Škotske u EU
Predsednica vlade Škotske Nikola Sterdžon je danas najavila da će sutra otputovati u Brisel na razgovore sa zvaničnicima Evropskog parlamenta, ističući da je "krajnje odlučna" da odbrani poziciju Škotske u EU, nakon referenduma na kojem je Velika Britanija podržala izlazak iz tog bloka.
"Sutra ću obaviti prvu posetu Briselu u cilju predstavljanja pozicije i interesa Škotske", izjavila je Sterdžon u obraćanju škotskom parlamentu, a prenela je agencija AFP.
"U čitavoj ovoj situaciji ja sam krajnje odlučna da očuvam odnose i poziciju Škotske unutar Evropske unije", istakla je ona.
Premijerka Škotske je dodala i da ne može da se dopusti tromesečni period neaktivnosti dok ne bude imenovan novi premijer Britanije, nakon što je aktuelni premijer Dejvid Kameron posle referenduma najavio da će podneti ostavku, a novi premijer neće biti izabran pre konferencije Konzervativne stranke u septembru.
Iako je Sterdžon potvrdila da je škotska vlada u direktnom kontaktu sa vladama drugih država članica EU, rekla je i da zasad neće zatražiti od škotskog parlamenta da podrži održavanje novog referenduma o nezavisnosti Škotske.