Vesti
Politika
Nikolić: Nemoguće da Hrvatska zaustavi Srbiju na putu ka EU
28.06.2016. 20:00
Izvor: RTS
Nikolić: Nemoguće da Hrvatska zaustavi Srbiju na putu ka EU
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da je nemoguće da Hrvatska zaustavi Srbiju, koja je ispunila sve uslove na putu ka Evropskoj uniji, jer je, "na svu sreću", EU sastavljena od država u kojima postoji razum.
"Šta god mi učinili, a mnogo smo učinili, Hrvatska nekim potezom uvek pokaže kako je dočekala vreme kada će moći da utiče na sudbinu Srbije. Neprihvatljivo je da jedna država može da zaustavi drugu državu da uđe u EU a koja je ispunila sve uslove", rekao je Nikolić nakon polaganja venca na Spomenik kosovskim junacima u Kruševcu.
Govoreći o stavu Hrvatske, povodom otvaranja poglavlja 23 i 24, predsednik je rekao da se "izuzev tih dnevnopolitičkih upotreba" uopšte ne sekira zbog toga što "hrvatska administracija ponekad želi da pokaže svojim nacionalistima kako je i dalje njihova".
"Možda ja nisam u pravu kad kažem da veliki deo hrvatskih političara i dalje pažljivo osluškuje šta ultranacionalisti u Hrvatskoj misle i govore o nekom problemu i nema hrabrosti da istupi sa svojom politikom", rekao je Nikolić.
Upitan o poruci gradonačelnika Srebrenice da politički vrh Srbije nije poželjan u Srebrenici, Nikolić je napomenuo da "treba stalno pružati ruku pomirenja, sve do ruke poniženja".
Predsednik je rekao da je u razgovoru s predsedavajućim Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem predložio da zajedno odu i na srpsko stratište i na stratište muslimana, ali da on to nikada nije prihvatio.
Nikolić je rekao da ceni sve žrtve i da ih sve treba ožaliti, kao i da su se u ratu, koji je bio težak i bezuman, mnogi i Srbi i predstavnici drugih naroda poneli nečasno.
Prema njegovim rečima, ako rukovodstvo BiH, posebno ljudi koje je izabrao bošnjački narod, smatra da ne treba da imaju dobre odnose sa Srbijom, onda tamo više ne treba ići.
Na pitanje da li će mu posle britanskog "ne" biti lakše da brani tezu "i EU i Rusija", Nikolić je ukazao da je to jedina ispravna teza "koja nas je vodila i kojom ćemo se voditi i dalje".
"Nemojte da mislite da se ja previše radujem krizi u EU, zato što, kako god da bude, mi kao mala država, koja se proteklih godina mnogo oslonila na saradnju sa EU, mnogo ćemo stradati", naglasio je Nikolić.
Dodao je i da bi voleo da EU opstane i napreduje.
"Ako EU proceni da smo ispunili uslove, postaćemo član, ako nam postavi uslove koje ne želimo da ispunimo, nećemo biti član", zaključio je Nikolić.