Vesti
Politika
Dačić: Turska i Crna Gora mogu, a mi ne? Sramota
01.07.2016. 20:00
Izvor: Blic
Dačić: Turska i Crna Gora mogu, a mi ne? Sramota
Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić šokiran je odlukom EU da ne otvori pregovaračka poglavlja 23 i 24 sa Srbijom, dok istovremeno otvara nova poglavlja sa Turskom i Crnom Gorom.
- Takva odluka je sramna, neshvatljiva i ponižavajuća za Srbiju. Ona je rezultat političke namere da se zaustavi ili uspori evropski put Srbije. Ona je otvoreni politički pritisak na Srbiju da odustane od svoje jasne politike zaštite državnih interesa - oštro je reagovao šef srpske diplomatije i najavio da će predložiti premijeru Aleksandru Vučiću da održi hitne konsultacije o daljim potezima u oblasti spoljne politike uoči Pariskog samita.
Dačić je podsetio da je Srbija ispunila sve što se od nje tražilo u procesu pregovaranja sa EU.
Holandija razočarana, Slovačka očekuje otvaranje poglavlja u julu ili septembru
SRBIJA JOK, TURSKA i CG NAPRED Beogradu blokada, Ankara i Podgorica otvaraju danas nova poglavlja
Srbija je, uz to, ključ regionalne stabilnosti i ulaže velike napore u reformama koje će stvoriti modernu evropsku zemlju, ukazao je Dačić i dodao: "Zato EU treba da prekine sa tragikomičnim objašnjenjima da nas blokiraju Hrvatska i Velika Britanija. Ne, blokira nas EU, jer me niko ne može ubediti da cela EU nije uticajnija od Hrvatske", primetio je ministar.
- Uostalom, ako će Hrvatska kao zemlja koja je počinila genocid nad Srbima u ustaškoj fašističkoj NDH, u kojoj se još prolama fašistički pozdrav, te ako će kao zemlja koja je proterala više od 200.000 Srba u akciji Oluja, vršeći etničko čišćenje, biti ta koja će biti merilo za ulazak u EU, onda se sa pravom postavlja pitanje idemo li u pravom smeru - zapitao je Dačić.
Ova odluka EU je neprihvatljiva za Srbiju i predložiću premijeru Vučiću da održi hitne konsultacije o daljim potezima u oblasti spoljne politike uoči Pariskog samita 4. jula, zaključio je Dačić.