Vesti
Svet
Putin: Izgleda da Obama iskreno želi saradnju
15.07.2016. 20:00
Izvor: b92.net
Putin: Izgleda da Obama iskreno želi saradnju
Ruski lider Vladimir Putin rekao je na sastanku sa državnim sekretarom SAD Džonom Kerijem da razgovori sa Barakom Obamom ukazuju na spremnost za rad sa Rusijom.
"Poslednji naš razgovor sa predsednikom Obamom me uverava da mi zaista iskreno želimo ne samo saradnju, njeno uspostavljanje, već i postizanje rezultata", rekao je Putin, preneo je Sputnjik.
On je dodao da će Rusija nastaviti da pomaže oslobađanju američkih građana u Siriji.
Keri je izrazio nadu da će biti postignut napredak u pregovorima o Siriji.
"Nadamo se da će biti postignut stvarni napredak koji će se moći meriti, progres koji će se zaista realizovati - radi se o Siriji”, rekao je Keri.
Moskva i Vašington mogu mnogo da urade na uspostavljanju mira, između ostalog u Siriji i Ukrajini.
"Predsednik Obama i ja smatramo da se sada SAD i Rusija nalaze u takvoj fazi da možemo zaista mnogo da uradimo za uspostavljanje mira”, rekao je američki državni sekretar.
Po njegovim rečima, “ne radi se samo o Siriji, ne samo ni o Ukrajini, već i o drugim potencijalnim oblastima u kojima bi moglo doći do ozbiljnog napretka”, prenosi Sputnjik.
Keri je zahvalio Putinu na sastanku, naglasivši da ceni takvu mogućnost.
”Želim da kažem da vam predsednik SAD Barak Obama šalje najbolje želje. On smatra da je razgovor koji ste imali (6. jula) bio konstruktivan”, rekao je državni sekretar SAD.
Keri je naglasio da računa na ozbiljne razgovore večeras, kao i sutra sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom.
“Tako da, Sergej, nama još predstoji veliki posao”, obratio se Keri Lavrovu koji je učestvovao na sastanku.
Sastanku Putina, Kerija i Lavrova u Kremlju prisustvovali su pomoćnik ruskog predsednika Vladislav Surkov, pomoćnica državnog sekretara Viktorija Nuland i američki ambasador u Rusiji Džon Taft, naveo je Sputnjik.