Vesti
Svet
ON JE SUPERBOGAT, GEJ I PODRŽAVA TRAMPA Istorijsko priznanje na republikanskoj konvenciji
22.07.2016. 20:00
Izvor: Blic
ON JE SUPERBOGAT, GEJ I PODRŽAVA TRAMPA Istorijsko priznanje na republikanskoj konvenciji
On je superbogataš iz Kalifornije, tehološki inovator, gej i - podržava Trampa. Piter Til, osnivač “Pejpala” i prvi veliki ulagač u Fejsbuk, verovatno je jedan od najistaknutijih biznismena koji su govorili na republikanskoj nacionalnoj konvenciji, pored, naravno, samog Trampa. Njegova podrška ima veliki potencijal da poboljša ugled Trampa kako u Silicijumskoj dolini tako i među LGBT zajednicom.
- Ponosan sam što sam gej - poručio je Til sa pozornice arene u Klivlendu gde se održavala završna konvencija.
- Ponosan sam što sam republikanac. Ali, najponosniji sam što sam Amerikanac - dodao je Til pozivajući masu da izađe u novembru na izbore i glasa za Donalda Trampa.
- Ja nisam političar. Ali nije ni Donald Tramp. On je graditelj i vreme je da se Amerika ponovo izgradi - poručio je bogataš.
Poznati milijarder je prva osoba koja je priznala svoju homoseksualnost na pozornici republikanske konvencije iako je poznato da ta politička partija i nije previše nakolonjena LGBT populaciji uzimajući u obzir protivljenje istopolnim brakovima, “transrodnim kupatilima”, kao i podršku kontroverznoj takozvanoj “terapiji homoseksualnosti”.
Til (48), kaže da se ne slaže sa svakom stavkom programa stranke, ali naglašava da je debata oko toga “ko će koristiti koje kupatilo” svakako “odvlačenje pažnje od stvarnih problema”.
- Lažna kultura nas samo odvlači od naših ekonomskih problema i niko u vezi sa tim nije iskren osim Donalda Trampa - poručio je Til.
Iz bogate Silicijumske doline, Til poručuje da je “veoma teško uvideti gde je Amerika pogrešila”. Nazvavši američku ekonomiju “slomljenom”, Til se požalio na stagnaciju plata i neravnopravno bogaćenje na Vol Stritu gde, kako kaže, “bankari naduvavaju sve od državnih obveznica do naknada za govore Hilari Klinton”.
Većina iz toga miljea (Silicijumska dolina) naginje ulevo budući da je Barak Obama prikupio više donacija od 2008. do 2012. od svojih republikanskih oponenata Džona Mekejna i Mita Romnija. Tokom početka 2016, Hilari je takođe primila više novca od tehnoloških investitora nego bilo koji drugi kandidat.
Ipak, Til je prekinuo sa takvom normom opisujući Klinotnovu kao “nesposobnu” i krivu za dugoročni neuspeh SAD-a u Libiji.
- Vreme je da se završi era glupih ratova i ponovo izgradi zemlja - ponovio je Til Trampovu izloacionu politiku.
Tehnološka industrija instiktivno odobrava imigraciju i globalizaciju, ono što je umnogome odbilo inevstitore da podrže Trampovu kampanju. Titani poput Marka Zakerberga i Džefa Bezosa (Amazon) su se javno distancirali od republikanske retorike. Prošle nedelje, oko 130 lidera tehnološke industrije poptpisalo je otvoreno pismo u kojem je navedeno da bi Tramp “bio katastrofa za inovacije”.
Ipak, biće da se gospodin Til ne slaže sa tim. Rođen u Nemačkoj, čiji su se roditelji preselili iz Frankfurta u Klivlend kada je Til imao godinu dana, podsetio je na svemrski program u vreme Hladnog rata kada je američka vlada ohrabrivala tehnološke inovacije.
- Danas, naše nuklearne baze i dalje koriste diskete. Nap najnoviji bombarder ne može da leti po kiši. Bilo bi lepo reći za našu vladu da ne radi lepo jer često ne radi uopšte po pitanju tehnologije - zaključio je Til.