Vesti
Društvo i ekonomija
RAT TASOVCA SA NOVINARSKIM UDRUŽENJIMA Danas se svađa sa UNS-om, pre dva dana sa NUNS-om
29.07.2016. 20:00
Izvor: Blic
RAT TASOVCA SA NOVINARSKIM UDRUŽENJIMA Danas se svađa sa UNS-om, pre dva dana sa NUNS-om
Ne prestaje sukob ministra kulture i informisanja u tehničkom mandatu Ivana Tasovca sa novinarskim udruženjima. Zbog načina na koji je država putem konkursa dodelila pomoć pojedinim medijima, Tasovac je tokom nedelje "ratovao" sa NUNS-om i NDNV-om, a danas je oštro odgovorio na kritike UNS-a.
Ministar informisanja je ocenio da je "krajnje neprofesionalno što ga nepoznate osobe" iz Udruženja novinara Srbije sada pozivaju da preuzme odgovornost za način fomiranja komisije za sufinansiranje medijskih sadržaja i optužuju da pere ruke od odluka koje je donelo to ministarstvo.
- Ministarstvo ne skida odgovornost sa sebe i ja ne "perem ruke", mada to redovno činim, ne toliko zbog bremena odgovornosti koje nosim, već, pre svega, zbog lične higijene. Za mene i moje saradnike su svi članovi medijskih komisija kao i svi učesnici medijskih konkursa ravnopravni u pravima i obavezama. Bez obzira na to kako prvaci UNS-a doživljavaju sami sebe i svoju organizaciju, ja na javnoj sceni ne delim svoje sagovornike u aktere prvog i drugog reda - naveo je Tasovac u saopštenju.
Povodom jučerašnjeg saopštenja UNS-a da je komisije za ocenjivanje medijskih projekata na konkursu za sufinansiranje medijskih sadržaja imenovalo Ministarstvo, na čijem je čelu Tasovac i da on treba da preuzme odgovornost za formiranje komisija, Tasovac je kazao da oni koji bi želeli da medijske konkurse uređuju po svom privatnom nahođenju, a istovremeno spopliću jedni druge, umesto da se bore za profesionalne i etičke standarde u svojoj branši, nanose veliku štetu sami sebi, ali još veću - građanima Srbije.
On je dodao i da ne zna ko piše saopštenja UNS, niti ko iza njih stoji, "pošto su ona zaštićena oreolom politbirovske kolektivnosti koja ukida ličnu odgovornost".
- Ali se pitam, šta se desilo sa novinarskim zanatom? I sa činjenicama koje bi trebalo da budu svete? - upitao je Tasovac.
U rat sa NUNS-om i NDNV-om Tasovac je ušao nakon saopštenja koje je poslao povodom izložbe SNS-a "Necenzurisane laži". Ta novinarska udruženja doživela su ga kao podršku naprednjacima i lojalnost Aleksandru Vučiću. Nakon toga Tasovac ih je optužio da su politikanti i skandal majstori i upitao ih je da li se bore protiv cenzure ili za novac.
Nedugo nakon toga, NUNS i NDNV su zatražili od ministra kulture da objavi rezultate konkursa za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa. Oni su ocenili da su "mediji u Srbiji dovoljno osiromašeni postupanjem i aktuelnog tehničkog ministra koji se ne pridržava zakona koje je sam doneo i potpisao, da bi mogli da trpe dalje odlaganje objavljivanja rezultata konkursa".
Tasovac je inače osporio predloge stručne komisije za projekte elektronskih medija, pa je pozvao članove komisije da dodatno obrazlože svoju odluku. Na kraju je Tasovac sam odlučio koji projekti će dobiti novac i u kom iznosu, a odluke Komisije su preinačene u devet slučajeva.