Vesti
Svet
DRŽAVA NA IVICI KATASTROFE Najsiromašnija zemlja Evrope srlja u GRAĐANSKI RAT
02.08.2016. 20:00
Izvor: Blic
DRŽAVA NA IVICI KATASTROFE Najsiromašnija zemlja Evrope srlja u GRAĐANSKI RAT
Najsiromašnija zemlja Evrope, Jermenija, hoda po ivici građanskog rata. Nakon dvonedeljnih napetosti, koje su izazivale veće sukobe, završila je i talačka kriza u policijskoj stanici u glavnom gradu Jerevanu.
Vojno krilo nacionalističke stranke "Sasna crer" (Očajnici ili osvetnici Sasuna - nazvani po drevnom jermenskom središtu koje je danas na području Turske i gde je 1915. izvršen pokolj nad Jermenima) zauzelo je 17. jula policijsku stanicu i ubilo jednog policajca. Tražili su oslobađanje svog vođe Žirajra Sefiljana kao i ostavku aktuelnog predsednika Serža Sargsjana.
Stranka sebe predstavlja kao alternativu vlasti, svuda stvara svoje paralelne institucije vlasti i cilj joj je da stvori sasvim nov sistem uprave koji, kako kažu, odgovara nacionalnim interesima Jermenije. S obzirom na tu situaciju, legitimne vlasti Jermenije uhapsile su Sefiljana zbog posedovanja oružja.
Žirajr Sefiljan, libanski Jermen, jedan je od junaka rata između Azerbajdžana i Jermenije 1992. godine u kome su Jermeni zauzeli pokrajinu Nagorno Karabah, većinski naseljenu Jermenima.
Osim toga, većina članova njegove stranke su ratni veterani. Sefiljan traži da se ta paradržavna tvorevina priključi Jermeniji čak i po cenu novog rata sa Azerbajdžanom. Pre nekoliko meseci se već pucalo na tom području, a Jermenija i Azerbajdžan bili su na ivici novog rata.
Ove dve države nemaju diplomatske odnose pa čak i Uefa i Fifa prihvataju da ne mogu da se nađu u istoj kvalifikacionoj grupi niti da njihovi klubovi mogu da igraju međusobne utakmice.
Tokom talačke krize u Jerevanu na gradskom trgu svakodnevno su se održavali protesti protiv predsednika Sargsjana, ali u organizaciji pokreta "Ustani, Jermenijo", a tamošnji analitičari tvrde da su protesti više bili protiv Sargsjana, nego podrška Sefiljanu. Naime, ekonomska i socijalna situacija u Jermeniji na ivici je katastrofe i zemlja živi od politički motivisanih ruskih kredita.
Stanje u toj zemlji, u kojoj živi jedan od najstarijih naroda na svetu, na granici Irana i Turske, sve je napetije pa je predsednik Serž Sargsjan odlučio da oslobodi Sefiljana i sa njim da pregovara kako bi se izbegla dalja kriza i napetost koje bi mogle da dovedu do eskalacije nasilja.