Vesti
Svet
Slede tri istovremena udara u Evropi
04.08.2016. 20:00
Izvor: Mondo
Slede tri istovremena udara u Evropi
Teroristička Islamska država planira istovremene napade u Velikoj Britaniji, Francuskoj i Nemačkoj, upozorio je bivši pripadnik ISIS-a u intervjuu za "Njujork tajms", objašnjavajući kako ova organizacija regrutuje strane borce.
Sarfo, koji u strogo čuvanom zatvoru u Bremenu služi trogodisnju kaznu zbog terorizma, rođen je u Nemačkoj, ali je odrastao u Britaniji.
Prema njegovim rečima, ISIS komandosi, koji su bili na obuci u Siriji, nameravaju da izvedu višestruke napade širom Evrope.
On je priznao da je i njemu, kada je stigao u Siriju 2015. godine, rečeno da se vrati kući u Nemačku kako bi organizovao teroristički napad.
Sarfo kaže da se u međuvremenu na stotine džihadista "zauvek" vratilo u Evropu.
ISIS vrbuje naročito ljude sa kriminalnom prošlošću zato što imaju veze sa organizovanim kriminalom i znaju kako da nabave lažna dokumenta i da kontaktiraju ljude koji mogu da prokrijumčare ekstremiste u EU.
On je u intervjuu otkrio i kako džihadisti vrbuju strane borce.
ada je reč o azijskom regionu, tu se regrutuju uglavnom borci koji su potekli iz mreže Al Kaide.
"Što se tiče Amerike i Kanade, mnogo je lakše vrbovati putem društvenih mreža, jer ekstremisti misle da su Amerikanci glupi. Rekli su mi da ih je lako radikalizovati i da, ako nemaju dosije, mogu lako da kupe oružje tako da ne moramo da kontaktiramo osobu da im ga nabavi", naveo je Sarfo.
ISIS savetuje strancima koji žele da joj se pridruže da put organizuju tako da izgleda kao da su bili na odmoru negde na jugu Turske, a zapravo bi bili obučavani ili ratovali u Siriji, zaključuje on.