Vesti
Svet
NOĆNA MORA ZAPADA: Sastali se Putin i Erdogan!
09.08.2016. 20:00
Izvor: Mondo
NOĆNA MORA ZAPADA: Sastali se Putin i Erdogan!
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan sastao se danas u Sankt Peterburgu s ruskim predsednikomkm Vladimirom Putinom. Cilj sastanka - resetovanje odnosa Rusije i Turske. Putin: Nadam se obnavljanju odnosa dve zemlje.
Osam meseci nakon što su turske snage oborile ruski borbeni avion Su-24 zbog čega su se odnosi dve zemlje drastično pogoršali, predsednici Putin i Erdogan sastali su se danas u Sankt Peterburgu u pokušaju da reše probleme i okrenu novu stranicu.
Kako prenose ruski mediji, susret je počeo rukovanjem dvojice predsednika, a u razgovorima učestvuju i šefovi diplomatija dve države - Sergej Lavrov i Mevlut Čavušoglu, kao i visoki zvaničnici predsedničkih administracija.
Ocenivši da su odnosi dve države degradirali posle incidenta s avionom, Putin je poručio da današnja Erdoganova poseta, uprkos složenoj političkoj situaciji u Turskoj, svedoči o želji da se odnosi između Turske i Rusije obnove na korist oba naroda.
"Vaša sadašnja poseta, uprkos veoma teškoj političkoj situaciji u Turskoj, pokazuje da svi želimo da nastavimo dijalog i obnovimo odnose radi interesa turskog i ruskog naroda", rekao je Putin Erdoganu na sastanku u Sank Peterburgu.
Putin je ponovio da se Moskva protivi antiustavnim akcijama tokom nedavnog pokušaja vojnog puča.
Erdogan je na početku sastanka rekao da će saradnji dve zemlje značajno doprineti rešavanju problema u region.
Susret je postao moguć pošto se Erdogan u pismu izvinio Putinu za obaranje aviona i izrazio saučešće zbog pogobije jednog od pilota i porukom da Turska ne želi da kvari odnose sa Rusijom.
Kako prenosi agencija RIA Novosti, Putin i Erdogan će razmotriti mogućnost obnove čarter letova i izvoza turskih proizvoda u Rusiju, mogućnost rada turskih građevinskih kompanija u Rusiji, projekat gasovoda Turski tok i project izgradnje elektrane Akuju.
Moguće je da bude pokrenuto i pitanje isplate kompenzacije za oboreni avion.
Putin i Erdogan će se posle susreta pridružiti predstavnicima turskih i ruskih poslovnih krugova.
Do susreta dvojice lidera dolazi posle neuspelog pokušaj puča u Turskoj i u trenutku krize u odnosima između Turske i EU i pitanja izbeglica.
Erdogan je dao intervju TASS-u uoči današnjeg sastanka s Putinom u Sankt Peterburgu, koji bi trebalo da okonča period visokih tenzija između dve zemlje, uzrokovanim turskim obaranjem ruskog vojnog aviona u novembru prošle godine, preneo je Rojters.
Predsednik Turske je u intervjuu više puta Putina nazvao dragim i poštovanim Vladimirom, kao i prijateljem.
"Čini mi se da bi ova poseta mogla da bude prekretnica u našim bilateralnim odnosima i prilika da ponovo krenemo ispočetka", rekao je Erdogan.
AP navodi da Erdogan stiže u Rusiju u vreme sve napetijih odnosa Turske sa njenim tradicionalnim saveznicima u SAD i Evropi, nakon obračuna vlasti u Ankari s osumnjičenima za propali puč 15. jula.
Agencija naglašava da će poseta šefa turske države Sankt Peterburgu i razgovori sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom biti prvo Erdoganovo putovanje u inostranstvo nakon propalog puča, tokom kojeg je grupa odmetnutih turskih vojnih oficira pokušala da preuzme vlast korišćenjem borbenih aviona, helikoptera i tenkova u noći punoj nasilja tokom koje je stradalo više od 270 ljudi.
AP ocenjuje da su i Turska i Rusija, države koje su nekada jedna drugu nazivale strateskim partnerima, pogođene razdorom u odnosima koji je trajao oko sedam meseci - ruska zabrana prodaje turističkih paket aranžmana za Tursku i embargo na uvoz poljoprivrednih proizvoda zadali su bolan udarac toj mediteranskoj zemlji, a i Moskva je platila cenu pošto su projekat ruskog gasovoda ka Turskoj i drugi unosni poslovi odloženi u stranu.
Uoči posete Rusiji, Erdogan je intervjuu TASS-u optužio Zapad da koristi duple standarde u odnosu i na Tursku gleda sa predrasudama.
"Ovo će biti istorijska poseta, novi početak. Verujem da će razgovorima sa mojim prijateljem Vladimirom Putinom biti otvorena nova stranica u bilateralnim odnosima. Naše zemlje imaju mnogo toga da urade zajedno", rekao je Erdogan za TASS, a preneo Rojters.