Vesti
Svet
Dramatično: Ukrajina šalje vojsku, NATO zabrinut!
11.08.2016. 20:00
Izvor: Mondo
Dramatično: Ukrajina šalje vojsku, NATO zabrinut!
Predsednik Ukrajine Petro Porošenko naložio je da se sve jedinice na granici s Krimom i Donbasom stave pod povećanu borbenu gotovost Zatražen hitan sastanak s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. NATO zabrinut.
"Naložio sam da se poveća borbena gotovost svih jedinica u području granice sa Krimom i na liniji razdvajanja u Donbasu"“, napisao je na svom nalogu Twitteru Porošenko, posle sastanka sa rukovodstvom bezbedonosnih struktura zemlje.
Federalna služba bezbednosti (FSB) Rusije sprečila je u sredu izvođenje terorističkih napada na Krimu, koje je pripremalo Ministarstvo odbrane Ukrajine, saopštila je ta ruska služba.
FSB je objavila i ime jednog od organizatora napada.
Prilikom hapšenja napadača, ubijen je jedan pripadnik FSB, dok je jedan vojnik bio žrtva otvaranja vatre sa teritorije Ukrajine, navodi Sputnjik.
Porošenko je izjavio da želi da direktno razgovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i nekoliko zapadnih lidera usled rasta tenzija između Kijeva i Moskve.
Porošenko ističe da je od svog ministra spoljnih poslova Pavla Klimkina zatražio da dogovori telefonske razgovore sa Putinom, liderima Nemačke i Francuske Angelom Merkel i Fransoa Olandom, američkim potpredsednikom Džozefom Bajdenom i predsednikom Evropskog savjeta Donaldom Tuskom.
Putin je juče optužio Kijev da koristi terorističku taktiku u pokušaju destabilizacije Krima.
Rusija navodi da je omela oružane ukrajinske pokušaje da ubaci sabotere na poluostrvo, što Kijev negira.
NATO: Pratimo situaciju!
NATO je duboko zabrinut zbog rastućih tenzija između Rusije i Ukrajine i pažljivo prati situaciju, saopštio je neimenovani zvaničnik Alijanse.
Zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman pošto nije ovlašćen da iznosi komentare, pozvao je Moskvu da "radi na smirivanju i deeskalaciji" situacije, prenosi AP.
Rusija, prema njegovim rečima, nije pružila nijedan dokaz za optužbu da je Ukrajina poslala diverzante da izvrše napade na Krimu.
On je dodao da "najnovije vojne aktivnosti Rusije na Krimu ne doprinose slabljenju tenzija".
Takođe je apelovao na sve strane da se "vrate pregovarčkom stolu i rade u cilju mirnog rešavanju konflikta u Ukrajini diplomatskim i mirnim sredstvima".