Vesti
Politika
Saučešće Bajdena porodicama žrtava NATO kampanje
16.08.2016. 20:00
Izvor: RTS
Saučešće Bajdena porodicama žrtava NATO kampanje
Potpredsednik SAD Džozef Bajden je na zajdeničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Aleksandrom Vučićem u Beogradu izrazio saučešće porodicama koje su izgubile voljene tokom NATO kampanje. Premijer Srbije izjavio je posle sastanka sa Bajdenom da su bilateralni odnosi Srbije i SAD na uzlaznoj putanji.
Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je da očekuje značajnu podršku SAD u očuvanju mira i stabilnosti u regionu, bez čega nema boljeg života za građane i ekonomskog napretka.
"Do sukoba se dođe vrlo lako, jedna iskra i mi smo ušli svi u haos i moramo da posvetimo više energije očuvanju mira i stabilizaciji i zahvaljujem Bajdenu na podršci", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Džozefom Bajdenom koji boravi u poseti Beogradu.
Naveo je da je siguran da SAD žele miran i stabilan Zapadni Balkan, a da će Srbija učiniti sve što može da tome doprinese.
Vučić je rekao da je upravo o regionalnoj stabilnosti najviše govorio sa potpredsednikom SAD.
Zahvalio je SAD i na podrši evropskom putu Srbije i naglasio da će se Srbija truditi da ispuni sve što su njene obaveze.
Vučić je rekao da je sa Bajdenom razgovarao o tri važne teme - bilaterlanim odnbosima SAD i Srbije, dijalogu Beograda i Prištine i mogućem napretku u budućnosti, kao i regionalnim odnosima i evropskom putu Srbije.
Dodao je da je razgovarao o odnosima između Srba i Albanaca i informisao Bajdena da će Srbija za mesec dana ugostiti premijera Albanije Edija Ramu i albanske predstavnike sa KiM, te biznismene, jer Srbija želi da na biznis forumima i poslovnim sastancima razvija našu zemlju i obezbedi veći rast privrede, čuvajući državne i nacionalne interese.
"Govorili smo, želeći da ostavimo prošlost iza sebe i da gledamo u budućnost, o svemu što se dešavalo u prošlosti u proteklih 30 godina i mnogi su i u tim odnosima Srba i Albanaca činili, rekao bih, brojne greške i za nas kao narod i Vladu Srbije i za mene lično nikad nije predstavljalo problem da preuzmemo tu vrstu odgovornosti za greške koje su činili naši sunarodnici", rekao je Vučić.
On je naveo da veruje da će to isto uraditi i drugi, jer je stradalo mnogo Srba i Albanaca, te da se to u budućnosti neće ponoviti.
"Verujem da imamo drugačiju budućnost ispred sebe i nešto o čemu možemo da se dogovaramo, a ne da gledamo preko nišana", rekao je Vučić.
Premijer je rekao da su bilateralni odnosi SAD i Srbije na ulazlaznoj putanji, da ima sve više invesitiora iz te zemlje u Srbiji, iako se o tome ne govori dovoljno.
"Osim za NCR koji zapošljava oko 2.500 sa višim platama od prosečnih, nedovoljno se zna o investitorima iz SAS, što je naša krivica", rekao je Vučić.
Dodao je da veruje da će se unaprediti pravni poredak, kako bi Srbija mogla da privuče još investitora.
"Verujem da ćemo Srbiju urediti u skladu sa pravima demokratskog društva i da će pravni sistem funksionisati efikasno, da američki investitori budu sitgurni u svoje investicije", rekao je Vučić.
On je istakao ogroman značaj očuvanja mira i staiblnosti, navodeći da bez toga nema dobrog života građana.
Srbija je, rekao je, na hrabar način počela da rešava ekonomske probleme, da se suočava sa bankrotstvom, i kroz mere fiskalne konsoluidacije uspela da se izbori tako da sada imamo suficit u budžetu, i rast veći od 2,6 odsto, iako je bilo predviđeno da ima samo 1,2 odsto.
"Očekujemo da u budućnosti obezbedimo bolji žzivot za građane, a to je od ključnog značaja za regionalnu stabilnost", poručio je Vučić.

Bajden: Srbija kamen temeljac za region
Potpredsednik SAD Džozef Bajden poručio je da je Srbija ključni politički i ekonomski kamen temeljac za ceo region.
Bajden je istakao da je ujedinjen i miran region Zapadnog Balkana izuzetno bitan za celu Evropu, a u tom smislu je govorio o značaju Srbije za region.
"Srbija predstavlja ključni kamen temeljac politički i ekonomski za ceo reigon i liderstvo Srbije izuzetno je važno za ovaj deo Evrope", poručio je Bajden i dodao da izuzetno poštuje i liderstvo Aleksandra Vučića, koje je pokazao, kako je rekao, u važnim situacijama.
"Gospodine premijeru, prešli ste ogroman put da biste svoju zemlju učinili pobednikom na mnogim poljima. I predsednik Obama i ja poštujemo liderstvo koje ste pokazali u mnogim trenucima, posebno u odnosima sa Hrvatskom", rekao je Bajden, obraćajući se Vučiću.
"Pohvalio sam premijera da je učinio napore na širem pomirenju u regionu, mislim na posetu Srebrenici i potpisivanje Deklaracije sa Hrvatskom, za šta treba pzuno političke hrabrosti i liderstva", rekao je potpredsednik SAD.
On je istakao da Srbija mora da bude deo demokratske Evrope.
Neki momenti naše zajedničke istorije bili su izuzetno bolni, rekao je Bajden i dodao da je srećan što je u odnosima Srbije i SAD otvoreno novo poglavlje.
"Izražavam saučešće svim porodicama koje su izgubile svoje voljene u NATO kampanji", rekao je Bajden.
Moja poseta je kratka, ali mislim da smo mnogo postigli. Znamo se dugo, Obama i ja poštujemo liderstvo u važnim situacijama, posebno u odnosima sa Hrvatskom“, dodao je Bajden.
Bajden navodi da je u Srbiju poslednji put došao 2009. godine, samo nekoliko meseci od kako je Obama postao predsednik, a time su, kako kaže, želeli da pokažu značaj regiona.
Kako kaže, protekle tri decenije je gledao sve susede Srbije „Hrvatsku, Kosovo i druge u okruženju.
Nakon toga Bajden je ispričao kako se u Splitu susreo sa Titom u Splitu.
"To je bila moja prva poseta, bio sam posle mnogo puta. Iz prve ruke sam bio svedok prvog napretka u relativno kratkom periodu. Bio sam 2009. godine i SAD su posvećene narodu Srbije", rekao je Bajden.
Kako kaže, sa premijerom Vučićem je razgovarao pre svega o razgovorima "Kosova i Srbije", a ističe da "mnogo toga treba prevazići iz istorije".