Vesti
Politika
Milutin Mrkonjić i Momir Bulatović zvanično podnose inicijativu za podizanje spomenika Miloševiću
18.08.2016. 20:00
Izvor: Blic
Milutin Mrkonjić i Momir Bulatović zvanično podnose inicijativu za podizanje spomenika Miloševiću
Počasni predsednik socijalista Milutin Mrkonjić će na prvoj sledećoj sednici Predsedništva SPS-a pokrenuti inicijativu za podizanje spomenika Slobodanu Miloševiću. Ukoliko se u stranci postigne konsenzus oko toga, taj predlog će biti upućen Skupštini Beograda. Njegovoj inicijativi pridružuje se i udruženje Sloboda, na čijem je čelu Momir Bulatović, nekadašnji predsednik Crne Gore i Savezne vlade.
- Videćemo da li će sa tim da se slože republički organi, a pretpostavljam da će biti kontaktirana i porodica Milošević - navodi za "Blic" Mrkonjić i dodaje da će predložiti i da je jedna ulica u Beogradu ponese ime Slobodana Miloševića.
Prema njegovim rečima, vode se razgovori sa predstavnicima udruženja Sloboda, u kojem je Momir Bulatović, ali i Mirjana Marković, supruga bivšeg predsednika države.

- U planu je zajedno podnesemo inicijativu gradskim organima - kaže Mrkonjić.

O spomeniku odlučuje i Ana Brnabić
Izvor "Blica" blizak vrhu SPS-a kaže da će ispred socijalista o ovom predlogu odlučiti zapravo Ivica Dačić, koji će pažljivo proceniti da li je trenutak da se pokrene ovakva inicijativa.
- Iako bi se verovatno svi u SPS-u složili sa idejom Mrkonjića, Dačić je taj koji se pita - kaže naš sagovornik.
Predlog o podizanju spomenika podnosi se Skupštini grada, a Komisiji za spomenike i imenovanje trgova i ulica, koja može da odbaci predlog ili ga prihvati. Ukoliko ga prihvati, taj predlog ide u Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, koje mora da da saglasnost. Ukoliko Ministarstvo pozitivno odgovori, predlog se vraća u gradsku skupštinu i o njemu na kraju odlučuju odbornici.
Dačić: U subotu neću ići na grob Miloševiću
Lider SPS-a Ivica Dačić, koji je prethodnih dana branio lik i delo Slobodana Miloševića, neće se pojaviti u subotu na njegovom grobu, kada će biti obeležen rođendan bivšeg predsednika Srbije.
- Ne idem u subotu u Požarevac. Nikad nisam išao tim povodom - kaže za "Blic" Dačić.
Prema saznanjima "Blica", za sada je izvesno da će na grob Miloševića otići Milutin Mrkonjić, počasni predsednik SPS-a, a nije isključeno da će cveće položiti i delegacija socijalista, u kojoj će biti još neki stranački funkcioneri.
- Ja ću sigurno otići u Požarevac, kao što to činim svake godine. Posećujem grob Miloševića zato što to ne mogu članovi njegove porodice. Ko će još iz SPS-a ići, mene ne zanima - navodi Mrkonjić za "Blic".