Vesti
Politika
Vučić: Više ne odgovaramo na uvrede Hrvata
22.08.2016. 20:00
Izvor: Mondo
Vučić: Više ne odgovaramo na uvrede Hrvata
Članovi Vlade Srbije od danas će se uzdržavati od napada koji dolaze od hrvatskih zvaničnika, najavio je premijer Aleksandar Vučić.
"Od danas će se članovi Vlade Srbije maksimalno uzdržavati povodom izjava hrvatskih zvaničnika, ne zato što smo slabi, nego zato što hoćemo da prestanemo da se Srbija i Hrvatska predstavljaju kao nedosrasle države koje igraju ping pong", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.
"Neka nastave da vređaju, mi ćemo gledati kako da ojačamo ekonomiju, jer svaki naš uspeh oni doživljavaju kao svoj poraz", istakao je Vučić.
Vučić je rekao da su srpski zvaničnici uvek govorili istinu.
"Ne odričemo se nijedne reči, govorili smo o stradanju našeg naroda na stratištima u Hrvatskoj i u Oluji i da to više nikada više ne sme da se ponovi. Iza svake od tih reči stojimo i stajaćemo u budućnosti", naveo je Vučić.
Vučić je citirao kritike hrvatskih zvaničnika povodom njegovog nedavnog govora u Gradini, gde je Oluju nazvao "konačnim rešenjem".
"Šta je netačno, gde su Srbi u Kninu, bilo ih je više od 90 odsto, koliko ih je danas", upitao je Vučić.
"Nisu nikakve metafore kada govorim o kopanju očiju, to je stvarnost ustaških zločina, nisam govorio ni u kakvim metaforama, nego o činjenicama. Žao mi je što u Hrvatskoj nisu želeli da se odreknu fašističke prošlosti. Tražimo kajanje i saučešće porodicama žrtava, a ne da osuđuju unuke ustaških žrtava veličajući dede dželate", rekao je Vučić.
HDZ: SRBIJA DA PRESTANE S PROVOKACIJAMA
Predsednik Hrvatske demokratske zajednice Andrej Plenković pozvao je Srbiju da "stane s provokacijama" i "smiri tenzije" ponovivši da Hrvatska neće dopusititi Srbiji da, na osnovu svojih zakona o nadležnosti za procesuiranje ratnih zločina, procesuira hrvatske državljane za krivična dela na teritoriji Hrvatske.
On je na predstavljanju kandidata HDZ-a za 4. izbornu jedinicu rekao da je vreme da se Srbija suoči sa "vlastitom nedavnom prošlošću" i činjenicom da se rat nije vodio na teritoriji Srbije, zbog čega, po njemu, srpski zakon predstavlja "hibridnu regionalnu jurisdikciju, nepoznatu u međunarodnom krivčnom pravu," prenela je Hina.
"Kada sam ovu situaciju tumačio koleginicama i kolegama u Evopskom parlamentu, rekao sam - zamislite da Rusija na takav način proširi jurisdikciju na Ukrajinu, i nisu im trebala dodatna tumačenja", kazao je Plenković.