Vesti
Politika
Istog dana izbori za predsednika i referendum o Ustavu?
25.08.2016. 20:00
Izvor: B92
Istog dana izbori za predsednika i referendum o Ustavu?
Građani Srbije bi sledeće godine, pored izbora za predsednika, mogli da se nađu i pred referendumom za potvrdu izmena Ustava, pišu Večernje novosti.
Prema informacijama beogradskog lista, nije isključena opcija da se predsednički izbori, koji bi trebalo da se održe na proleće, i referendum o Ustavu održe istog dana.
Promene najvišeg pravnog akta tokom naredne godine najavila je nedavno i ministarka pravde Nela Kuburović, ali nije preciznije govorila o rokovima.
Narodna poslanica i potpredsednica SNS Marija Obradović kaže, za "Novosti", da još nema odluke o tome da li će ustavni referendum biti organizovan zajedno sa predsedničkim izborima.
Promena preambule, kako je rekao i potpredsenik vlade Ivica Dačić, neće biti tema, a izmene Ustava koje moraju da budu završene tokom sledeće godine odnose se na delove o pravosuđu.
Rok za izmene Ustava koje se tiču pravosuđa predviđen je Nacrtom akcionog plana za poglavlje 23 u pregovorima sa EU. Srbija je usvajanjem tog nacrta preuzela obavezu da Narodna skupština do kraja 2017. usvoji izmene.