Vesti
Svet
JEDNA OD NAJMOĆNIJIH MAFIJA NA SVETU:
05.09.2016. 20:14
Izvor: Kurir
JEDNA OD NAJMOĆNIJIH MAFIJA NA SVETU:
Legenda kaže da Kamora, jedna od četiri mafijaške organizacije u Italiji, svoj nastanak može zahvaliti Garduni, mitskoj tajnoj organizaciji nastaloj u Španiji u srednjem veku.
Mesto nastanka Gardune bio je Toledo, a španski istoričari tvrde da je reč o tajnoj organizaciji staroj 400 godina, koja je svojevremeno obavljala i prljave poslove za inkviziciju. Kada su Španci 1830-ih osvojili Napuljsko Kraljevstvo, skupa s njima je došla Garduna, kao preteča onog što je danas poznao kao jedna od najmoćnijih kriminalnih organizacija u svetu.
Kao i sicilijanska mafija, i Kamora je u početku bila oruđe u borbi protiv stranih osvajača pa su njeni članovi bili pripadnici policijskih snaga, vojske, ali i drugih civilnih službi.
Kraljevski dekret
Prema legendi, ime Kamora nastalo je 1735. kada je u Napulju, koji će kasnije postati središte Kamore, kraljevskim dekretom osnovano osam kockarskih kuća. Sama reč kamora složenica je od riječi capo, što znači šef, i morra, što je ime napolitanske ulične igre. A ta se igra igrala tako da su tokom igre dve osobe istovremeno podizale ruke, a gomila koja ih je okruživala trebala je pogoditi konačan broj prstiju koji su pokazivali igrači. Kako su lokalne vlasti, prema legendi, zabranile igru, pojedinci su počeli plaćati igrače da ih upozoravaju na prolazak policije. Kamora se kao organizacija prvi put spominje 1820. i već je u to vreme stvarala veze s politikom, koje su opstale do današnjih dana.
Centralno mesto Kamore je Napulj, treći po veličini grad u Italiji te središte regija Kampanja. Razvoju kriminala i aktivnosti proizašlih iz njega u Napulju pogoduje i velika nezaposlenost na jugu Italije, a nije nebitan ni podatak da trećina školske dece u školu ide samo – povremeno. A dok ne idu u školu, organizovani kriminal ih koristi za svoje prljave poslove, kao što je distribucija droge ili pak od vožnje opasnog otpada za vrlo male naknade.