Vesti
Svet
Harizmatična Dankinja je nemilosrdni DŽELAT VELIKIH KOMPANIJA
06.09.2016. 19:30
Izvor: Blic
Harizmatična Dankinja je nemilosrdni DŽELAT VELIKIH KOMPANIJA
Odluka Odbora za zaštitu tržišne konkurencije Evropske komisije prema kojoj kompanija "Epl" mora da plati čak 13 milijardi evra poreza, prethodnih dana bila je glavna finansijska vest u svetu. Konkurencija je pozdravila ovaj potez, dok Irska (zemlja koja je dozvolila američkoj kompaniji neplaćanje poreza), vlada SAD i tehnološki gigant iz Kupertina žestoko kritikuju EU. Njihov bes usmeren je ponajviše prema jednoj ženi - komesarki za zaštitu konkurentnosti, Dankinju Margret Vestager.
Temeljna i uporna
Onima koji prate stanje na tržištu EU Margret Vestager nije nepoznata figura. Na poziciji čuvara pravila igre na jedinstvenom evropskom tržištu nalazi se od 2014. godine.
- Očekujem da će se manje obazirati na političke interese od njenih prethodnika - komentarisao je njeno imenovanje Kristijan Ris-Madsen, advokat specijalizovan za pravo tržišnog nadmetanja. I, bio je u pravu, što je pokazala i njegova kasnija izjava.
- Ona je temeljna i marljiva osoba koja svoj posao uvek odradi do kraja - rekao je Madsen.
Vestagerova je diplomirala na univerzitetu u Kopenhagenu, a politikom je počela da se bavi u 21. godini. Od 1998. do 2001. godine bila je ministar obrazovanja, nakon čega je ušla u parlament Danske. prenosi "Telegram.hr". Šefica stranke socijalnih liberala (Radikale Venstre) postala je 2007. godine.Osim što je kao noćna mora najjačih svetskih korporacija došla na glas najopasnije zvaničnice EK, Vestager je tokom političke karijere pokazala široku lepezu šarma i duhovitosti koja je prilično nedohvatljiva za većinu političara.
Kako piše "Fajnenšl tajms", kada ju je Lars Loke Rasmusen iz opozicije kritikovao zbog premalog budžeta, hladno je odgovorila: "Neki misle da je budžet dosta mali. Ja sam pomalo oprezna kada muškarci iznose procene o veličini – to je možda iz ženske perspektive – više me zanimaju učinci".
Ne treba posebno napominjati da su danski mediji nakon te izjave eksplodirali. Njena navika pletenja šarenih slonića na sastancima osoblja već je ušla u legendu i poslužila kao inspiracija za video-igru.