Vesti
Svet
Kad već nije na Zemlji, Rusija je ekonomski monopolista U SVEMIRU
07.09.2016. 20:00
Izvor: Blic
Kad već nije na Zemlji, Rusija je ekonomski monopolista U SVEMIRU
Kada je NASA zaključila svoj spejs šatl program 2011, to su počeli da naplaćuju komercijalni prevoznici - u provom redu SpaceX i Boeing - projektovanje, izgradnju i testiranje sistema za lansiranje astronauta u svemir do 2015.
Ali ti planovi su odloženi na tri godine, navodi se u reviziji Generalnog inspektorata NASA od 1. septembra. To agenciji ostavlja samo jednu mogućnost - da za transport astronauta do i sa Međunarodne svemirske stanice (ISS) 350 kilometara iznad zemlje angažuje rusku svemirsku letelicu Sojuz.
A Rusija u potpunosti koristi svoj privremeni monopol.
Roskosmos, ruska svemirska agencija NASI aje 2008. naplaćivala 21,8 miliona dolara (u vreme kada su spejs šatlovi još prevozili). Do 2018, namerava da naplati NASI 81 milion dolara po sedištu - cena je porasla 372 odsto za deset godina.Prema novim podacima, zbog kašnjenja SpaceX-a i Boeinga NASA će morati da plati paprenu cenu Roskosmosu.
“Da je Agnecija ispunila svoj prvobitni cilj da obezbedi komercijalan prevoz osoblja do 2015. NASA je mogla da izbegne plaćanje Rusiji gotovo jedne milijarde dolara za sedišta u Sojuzu toko 2017. i 2018. čak računajući da kupi neka mesta tokom 2016. kako bi se pokrio tranzicioni period”, navodi se u izveštaju.Uz pretpostavku da je budžet NASA oko 18,5 milijardi godišnje, to znači da tri odsto od ukupog fonda Agnecije ide Rusiji 2018.
Zvaničnici NASA su u maju 2016. procenili da će svako sedište u SpaceX Dragon letelici i Boeingu CST-100 Starlajneru koštati 58 miliona dolara.
Tokom revizije je postalo jasno da bi bilo koji sledeći zastoj komercijalnog programa NASA koji bi Boingu i SpaceX-u mogao doneti do 4,2 milijarde i još 2,6 milijardi dolara za usluge, mogao da bude preskup.“Budući da je došlo do kašnjenja pokretanja kapaciteta SAD za prevoz posade na Međunarodnu svemirsku stanicu, NASA je produžila ugovor s Ruskom svemirskom agencijom do kraja 2018. uz dodatne troškove od 490 miliona dolara”, navodi se u izveštaju. “Ukoliko dođe do dodatnih odlaganja, NASA će morati da kupi dodatna sedišta od Rusije da obezbedi prisustvo SAD na Međunarodnoj svemirskoj stanici”.
Vilijam Gerštenmajer, adminstrator NASA za ljudska istraživanja, je potvrdio zaključke revizije. Ipak, on je naglasio da je najvažnije da se dokaže da su komercijalne svemirske letelice bezbedne. Intenzivno fokusiranje na rokove i raspored može dovesti do smanjenja bezbednosti sistema. Rokovi ne smeju biti isuviše stresni - rekao je. Boing je na pitanja Biznis insajdera odgovorio saopštenjem.
“Nastavljamo da radimo kako bismo obezbedili bezbedan transport ljudi do Međunarodne svemirske stanice, a prvi let očekujemo 2017. Kao i u svakom razbvojnom programu, brojni problemi mogu pomeriti planirane rokove i i mi zajedno s NASA radimo na njihovom prevazilaženju.Boeing je partner s NASA na sistemu Starliner od 2010. i napravili smo značajan napredak u unapređenju našeg dizajna”.