Vesti
Politika
Sutra novi krug glasanja o nasledniku Ban Ki Muna, Jeremić na trećem mestu
08.09.2016. 19:36
Izvor: Blic
Sutra novi krug glasanja o nasledniku Ban Ki Muna, Jeremić na trećem mestu
U Savetu bezbednosti UN sutra će biti održan četvrti krug neformalnog izjašnjavanja o kandidatima za novog generalnog sekretara UN medju kojima je i kandidat Srbije Vuk Jeremić.
Glasanje je planirano za sutra popodne po srednjoevropskom vremenu.
Posle trećeg kruga glasanja 29. avgusta vodi nekadašnji premijer Portugala i bivši visoki komesar UN za izbeglice Antonio Gutereš koji je na vodećoj poziciji od prvog kruga.Drugi je Slovak, bivši šef diplomatije Miroslav Lajčak, dok treće mesto dele kandidat Srbije, bivši šef diplomatije i predsedavajući Generalne skupštine UN Vuk Jeremić i kandidatkinja Bugarske, generalna sekretarka Uneska Irina Bokova.
Predstavnici zemalja članica Saveta bezbednosti UN i sutra će kraj imena svakog od kandidata moći da zaokruže "ohrabruje", "obeshrabruje" ili "neodlučan".
U dosadašnjim glasanjima najveći skok na neformalnoj tabeli kandidata za naslednika Ban Ki Muna od prvog do trećeg kruga ostvario je Lajčak, a najveći pad je zabeležio bivši predsednik Slovenije Danilo Tirk koji je s četvrtog pao na osmo mesto.
Savet bezbednosti trebalo bi do kraja septembra da preporuči jednog kandidata Generalnoj skupštini UN. U slučaju da ne može da se usaglasi oko jednog kandidata, više njih će izaći pred 193 članice na Generalnoj skupštini.
Pre odlučivanja u Generalnoj skupštini UN u oktobru trebalo bi da bude održan još jedan krug glasanja u Savetu bezbednosti UN, najverovatnije 26. septembra.
Prvi čovek svetske organizacije, po pravilu geografske rotacije koje je do sada uvek poštovano, trebalo bi da bude izabran iz grupe istočnoevropskih zemalja.
Veruje se i da bi prednost pri izboru trebalo da ima žena jer su na čelu UN od njihovog osnivanja do sada bili isključivo muškarci, ali je najvažniji uslov da predloženi kandidat bude prihvatljiv za stalne članice Saveta bezbednosti UN sa pravom veta.
Za novog generalnog sekretara UN prijavilo se 12 kandidata, ali su u međuvremenu od trke odustali kandidati Hrvatske i Crne Gore, bivši šefovi diplomatija Vesna Pusić i Igor Lukšić.
Od deset preostalih kandidata pet su muškarci i pet žene. Šestoro kandidata je iz istočne Evrope, jedan je iz zapadne, dve kandidatkinje su iz Latinske Amerike i jedna iz azijsko-pacifičkog regiona.
Kandidati su: Irina Bokova (Bugarska), Kristina Figeres (Kostarika), Natalija German (Moldavija), Antonio Gutereš (Portugal), Vuk Jeremić (Srbija), Srdjan Kerim (Makedonija), Helen Klark (Novi Zeland), Miroslav Lajčak (Slovačka), Susana Malkora (Argentina) i Danilo Tirk (Slovenija).