Vesti
Svet
Primirje u Siriji stupilo na snagu
12.09.2016. 20:00
Izvor: Blic
Primirje u Siriji stupilo na snagu
U Siriji je danas, prvog dana Kurban bajrama, stupilo primirje dogovoreno na sastanku šefova diplomatija SAD i Rusije, Džona Kerija i Sergeja Lavrova.
Primirje, koje predstavlja drugi pokušaj Moskve i Vašingtona ove godine da okončaju petogodišnji građanski rat, stupilo je na snagu.
Ni sirijska vlada a ni pobunjeničke grupe koje se bore protiv predsednika Bašara al Asada nisu javno objavili da podržavaju primirje, ali izvori na obe strane nagovestili su da hoće.
Komanda sirijske vojske saopštila je da će primirje biti poštovano na celoj teritoriji Sirije sedam dana, prenela je država televizija.
Rusija je takođe objavila da primirje treba da obuhvati celu zemlju, ali da će Moskva i dalje gađati "terorističke mete", prenosi AFP.
Svetski zvaničnici pozdravili su ranije dogovor koji je postignut posle maratonskih razgovora dvojice ministara, ocenivši da se radi o najboljoj prilici da se okonča petogodišnji građanski rat u Siriji, koji je, kako se procenjuje, odneo gotovo 300.000 života, i utre put postizanju dugoročnog političkog rešenja.
U iščekivanju da primirje počne sa zalaskom sunca, borbe su tokom vikenda nastavljene, a kako su saopštili sirijski opozicioni aktivisti u vazdušnim udarima na delove grada Alepa i okolna sela koja drže pobunjenici poginulo najmanje 45 ljudi, dok je u Ildibu ubijeno 62 ljudi.
Sirijske pobunjeničke grupe uputile su pismo SAD-u u kom navode da žele da sarađuju u uspostavljanju mira ali da su zabrinuti zbog detalja sporazuma koji se odnose na njih, saopštili su zvaničnici dve pobunjeničke grupe.
Ukoliko primirje potraje nedelju dana, SAD će početi saradnju sa ruskim snagama u cilju zajedničke borbe protiv Al Nusra Fronta i Islamske države.
U međuvremenu, sirijski predsednik Bašar el Asad prisustvovao je danas molitvi povodom Kurban-bajrama u džamiji u mestu Daraja, koje je donedavno bilo simbol pobune protiv njegove vlasti.
Daraja, jugozapadno predgradje Damaska, krajem avgusta je vraćena pod kontrolu Asadovih snaga čime je zadat snažan udarac pobunjeničkom pokretu, prenosi Rojters.