Vesti
Politika
CRTA: Skupština Srbije druga u regionu po transparentnosti
12.09.2016. 20:00
Izvor: Politika
CRTA: Skupština Srbije druga u regionu po transparentnosti
Skupština Srbije nalazi se na drugom mestu po transparentnosti u odnosu na zemlje u regionu, pokazali su danas rezultati istraživanja Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA).
Prema istraživanju "Indeks otvorenosti parlamenata - Srbija i region 2016", svi parlamenti u regionu napravili su manji napredak u unapređenju dostupnosti podataka o svom radu i otvorenosti ka javnosti.
Prvo mesto zauzela je Skupština Crne Gore, dok je posle Srbije na trećem mestu Hrvatski sabor koji ispunjava 58 odsto indikatora otvorenosti, a prate ga partlamenti Albanije, Bosne i Hercegovine i Makedonije.
CRTA je saopštila je Skupština Srbije u odnosu na 2015. godinu unapredila budžetsku transparentnost objavljivanjem budžeta za 2014. i 2015. i detaljnog plana javnih nabavki za 2016. godinu.
Takođe, javno su dostupni i predlozi zakona, rezultati glasanja, kao i stenografske beleške sa sednica parlamenta.
Navedeno je i da Skupština Srbije svoju transparentnost može da unaprredi tako što će na sajtu da objavi biografije poslanika, njihovih imovinskih karata, kao i amandmane koje poslanice podnose na predloge zakona.
Istraživanje je sprovela CRTA u okviru inicijative Otvoreni parlament, a uz podršku Američke agencije za medjunarodni razvoj (USAID).