Vesti
Sport
Novi atak hakera: Na udaru šampioni Tur de Fransa!
15.09.2016. 20:00
Izvor: Mondo
Novi atak hakera: Na udaru šampioni Tur de Fransa!
Grupa ruskih hakera "Fancy bears" objavila je novu listu poverljivih dokumenata Međunarodne anti-doping agencije. Na njoj čak 25 imena!
Novi udar grupe "Fensi bers" (Fancy Bears)!
U noći između srede i četvrtka "procureli" su podaci koji otkrivaju da je još 25 sportista uzimalo nedozvoljene supstance, a među njima su i šampioni Tur de Fransa, britanski biciklisti Bredli Vigins i Kris From.
Uz njihove fajlove, hakeri su iz sistema VADA nelegalno izvukli i informacije o petoro Nemaca, Ruskinji, Dancu i još deset Amerikanaca, među kojima je i Mišel Karter, olimpijska šampionka u bacanju kugle.
Prema "procurelim" dokumentima, sportisti sa spiska su u više navrata dobijali zvanično odobrenje za uzimanje zabranjenih lekova u terapeutske svrhe i koristili su ih u danima takmičenja.
Primera radi, From je uz dozvolu uzimao medikamente sa "crne" liste tokom jedne trke u Francuskoj 2013. i tokom jednog takmičenja u Švajcarskoj godinu kasnije. U oba slučaja korišćenje spornog "prednizolona" odobrila mu je Svetska biciklistička asocijacija.
Sa druge strane, Vigins je prema dokumentima od juna 2008. godine konzumirao "salbutamol", lek koji "otvara" pluća i disajne kanale, a uz to je uzimao i lekove za astmu kao što je "formoterol". Nadležni zvaničnik odobrio mu je i lekove za alergiju na polen, sa kojim se bori od detinjstva.
Kada je u pitanju olimpijska šampionka Mišel Karter, dokument otkriva da je terapiju počela da uzima 15. januara 2015. i da je u sklopu tretmana koristila inhaler Breo Eliptu, kao i lekove koji se koriste i za lečenje reumatskih poremećaja Metilprednizolon i Depo Medrol.
Interesantno je da je Amerikanka podnela zahtev za terapeutsko uzimanje nedozvoljenih lekova sa retroaktivnim dejstvom. Nadležnima se obratila u januaru 2015 i dobila negativan odgovor.
Veliku pažnju svakako će privući i ime češke teniserke Petre Kvitove, kojoj je u septembru 2009. dozvoljeno korišćenje Albuterola, leka za astmu koji je takođe na nedozvoljenom spisku međunarodne federacije.
Takođe, zanimljivo je da su hakeri otkrili i zloupotrebu olimpijca iz svoje zemlje, boksera Miše Alojana, koji je u Riju osvojio srebro u muva kategoriji do 52 kilograma. U njegovom urinu je 21. avgusta 2016. pronađena zabranjena supstanca tuaminoheptan.
Spisak sportista čiji su dokumenti objavljeni protekle noći:
SAD:
Betani Matek Sends (teniserka, osvajačica grend slem titula u dublu)
Britni Griner (košarkašica, osvajačica zlata u Riju)
Džon Kondžer (plivač, osvajač zlata u Riju, u štafeti 4x200)
Dagmara Voznijak (mačevalka, osvajačica ekipne bronze u Riju)
Dijena Prajs (bacačica kladiva)
Katlin Bejker (plivačica, osvajačica zlata i srebra u Riju)
Baron Mekvin (vaterpolista)
Mišel Karter (bacačica kugle, olimpijska šampionka)
Sem Dorman (skakač u vodu, osvajač srebra u Riju)
Tervel Ivajlov Dlagnev (rvač)
VELIKA BRITANIJA:
Bredli Vigins (biciklista)
Čarli Hal (golfer)
Kristofer Frum (biciklista)
Heder Fišer (ragbistkinja)
Sem Taunsend (veslač)
DANSKA
Blum Pernil (plivačica, olimpijska šampionka iz Rija)
RUSIJA
Miša Alojan (bokser, osvajač srebra u Riju)
POLJSKA
Natalija Madaj
ČEŠKA
Petra Kvitova (teniserka)
NEMAČKA
Robert Harting (bacač diska)
Franciska Hentke (plivačica)
Kristina Obergfol (bacačica koplja)
Kristijan Fom Len (plivač)
Kristijan Rajhert (plivač)