Vesti
Politika
Vučić: Balkan mora da sačuva mir i stabilnost, nisam optimista, zvezde više nisu svetle
16.09.2016. 20:00
Izvor: Blic
Vučić: Balkan mora da sačuva mir i stabilnost, nisam optimista, zvezde više nisu svetle
Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić pozvao je lidere balkanskih zemalja na saradnju i ocenio da, ako se budemo bavili sobom, za desetak godina možemo da budemo negde u vrhu Evropske unije.
Vučić je održao predavanje na temu „Stabilnost Balkana“ studentima fakulteta Političkih nauka Sciences Po u Parizu, jednog od najprestižnijih fakulteta u svetu, u kojem je poručio da migrantska kriza ne pomaže, već samo podiže tenzije na Balkanu.
- Bili smo protiv žice i zidova, i nećemo ih dizati. Mislim da zidovi i žice pripadaju prošlosti, a ne budućnosti. Ali, ne možemo ni da budemo parking za migrante. Moramo da sarađujemo, moramo da pokažemo humanost, ali i da zadržimo mir i stabilnost u regionu- poručio je premijer Srbije.
Navodeći da nije optimističan, istakao je da će Srbija "uraditi sve da sačuvamo mir i stabilnost, da očuvamo privredni rast, ali ono što danas vidim, nisu više svetle zvezde".
- Situacija u Evropskoj uniji je veoma teška, bez ujedinjene poruke prema nama. Ni globalna situacija nije jednostavna, a sve te teškoće se uglavnom najlošije reflektuju na Balkanu. Zato sam lidere naših zemalja regiona pozvao da se bavimo sobom i da za desetak godina budemo negde u vrhu Evropske unije - kazao je Vučić.
On je u svom izlaganju naveo da Balkan ponovo postaje značajan region za celu Evopu i da Evropska unija igra veoma važnu ulogu u regionu Zapadnog Balkana.
- Evropska unija nije više samo san, već racionalni cilj. Danas Zapadni Balkan ima mnogo potencijala i najveći ekonomski rast u Evropi. Ukoliko analizirate sadašnju ekonomsku situaciju u Evropi, videćete da mi za desetak možemo da stignemo, a možda čak i prestignemo neke evropske zemlje - ocenio je Vučić.
Premijer Srbije je kazao i da su ljudi na Zapadnom Balkanu malou umorni od dugačkih procesa tranzicije i da je nama potrebna regionalna stabilnost i međusobno uvažavanje.
- Zato smo uložili mnogo vremena i truda da uspostavimo redovne i na razumu zasnovane odnose. Negde smo uspeli, negde nismo. Još uvek ima skrivenih konflikata, koji i dalje tinjaju. Ako analizirate situaciju na Zapadnom Balkanu, videćete potencijalnu unutrašnju nestabilnost i moguće međuetničke sukobe u budućnosti, ako mi naš posao ne budemo radili dobro - kazao je on.
Poručio je da na Balkanu mora da se radi na boljem životnom standardu i boljem razumevanju.
- Moramo da obavestimo našu javnost da ne možemo da preživimo jedni bez drugih. Ja sam nekada davno mislio, kao što danas neki drugi misle, da smo mi bolji od ostalih. Sad znam da moramo da radimo zajedno, da živimo zajedno, da mislimo različito, da promenimo naše stanje svesti. Ima nekih koji se stide što pripadaju regionu Zapadnog Balkana. Da, Srbija pripada tom regionu i mi se toga ne stidimo. Ponosimo se tom činjenicom. Evropska unija više nije jedini jedini kohezioni faktor koji može da poveže Balkan. Moramo to sada sami da uradimo. Da, mi smo na našem evropskom putu, ali moramo da se brinemo o sebi. Ako to shvatimo, imaćemo svetlu budućnost - istakao je Vučić.
Premijer Vučić danas završava posetu Francuskoj susretom sa predsednikom Narodne skupštine Klodom Bartolonom.
Tokom tri dana Vučić je razgovarao sa državnim vrhom Francuske, učestvovao na poslovnom forumu i razgovarao sa predstavnicima velikih francuskih kompanija.
Proces evropskih integracija Srbije, jačanje saradnje dveju država u tom procesu, ali i na bilateralnom niovu, a posebno na ekonomskom planu, u centru su pažnje, a u srpskoj delegaciji su i ministri Vlade Srbije.
Predsednik Vlade Srbije razgovarao je u četvrtak u Parizu sa premijerom Francuske Manuelom Valsom.
Vučić je rekao da je sa francuskim kolegom razgovarao o suštinskim problemima za sve države i naglasio da u Francuskoj poštuju politiku Srbije i rezultate u reformama.
Vučić je u četvrtak govorio i na poslovnoj konferenciji o Srbiji u asocijaciji "Biznis Frans", na kojoj su učestvovali predstavnici oko 80 francuskih komanija, koje su zainteresovane za ulaganje u Srbiji.
On je pozvao francuske kompanije da u što većem broju dodju u Srbiju i dodao da trgovinska razmena može biti veća, kao i da Srbija očekuje rast od tri odsto ove godine.