Vesti
Svet
"Volstrit džurnal": Jeremić jedini vredan pohvale
19.09.2016. 20:00
Izvor: Mondo
"Volstrit džurnal": Jeremić jedini vredan pohvale
Najbolji izbor za reforme u Ujedinjenim nacijama je srpski kandidat za generalnog sekretara Vuk Jeremić, piše "Volstrit džurnal".
List podseća da je Jeremić zauzeo treće mesto na neformalnom glasanju i vidi ga kao "jedinog kandidata vrednog pohvale u ovom miksu".
Kako se navodi, na listi kandidata za naslednika Ban Ki Muna se ističe favorit Vladimira Putina i doživotni socijalista koji je ”zloupotrebio globalnu humanitarnu organizaciju”, time misleći na bivšeg premijera Portugala Antonija Gutereša.
Ističe se da je Gutereš favorit zapadnih sila, ali se dodaje i da zbog tradicije rotirajućeg liderstva prednost u odnosu na njega ima slovački diplomata Miroslav Lajčak, za koga se ističe da je bio to i u komunističkom uređenju, kao i da ima doktorat sa Državnog instituta za međunarodne odnose u Moskvi, prenosi B92.
Takođe, mnogo se govorilo o tome da bi sledeći generalni sekretar trebalo da bude žena, ali se ističe da Bugarka Irina Bokova i Argentinka Suzana Malkora ne mogu da steknu dovoljnu podršku, iako ih favorizuju ruski, odnosno američki establišment.
“To ostavlja bivšeg srpskog šefa diplomatije Vuka Jeremića, koji je u neformalnom glasanju zauzeo treće mesto, kao jedinog kandidata vrednog pohvale u ovom miksu. On ima 41 godinu, školovan je na Harvardu, mlad je, ali je bio lider u društvenom pokretu koji je pomogao u rušenju diktature Slobodana Miloševica. Radio je u prozapadnoj vlasti Borisa Tadića, koji je 2010. godine izjavio izvinjenje zbog masakra u Srebrenici”, navodi “Volstrit džurnal”.
List piše i da Jeremić razume da bi njegov prvi posao na mestu generalnog sekretara trebalo da bude kontrolisanje birokratije Ujedinjenij nacija i sprečavanje korupcije koja je zavladala u vreme Kofija Anana.
Neimenovane diplomate istakle su da Savet bezbednosti UN ima za cilj da preporuči kandidata generalnoj skupštini UN do oktobra.
Pet stalnih članica SB UN sa pravom veta, SAD, Rusija, Velika Britanija, Kina i Francuska, moraju na kraju da postignu saglasnost o kandidatu za generalnog sekretara UN, navodi Rojters.