Vesti
Sport
Čović: Partizan je dobio više para od Zvezde!
20.09.2016. 20:00
Izvor: Mondo
Čović: Partizan je dobio više para od Zvezde!
Prvi čovek Crvene zvezde mts Nebojša Čović na konferenciji za novinare posvetio vreme i najvećem konkurentu - Partizanu. Sumnja u iskrenost crno-belih u vezi sa Evrokupom. "Pritiskaju vladu i premijera za novac".
U susret predstojećoj sezoni, prvi čovek Crvene zvezde mts Nebojša Čović održao je konferenciju za novinare na kojoj je pričao i o Partizanu.
Na pitanje jednog predstavnika medija "kako je Partizan angažovao ovoliko igrača u prelaznom roku", predsednik crveno-belih Nebojša Čović odgovorio je da ne želi da posvećuje pažnju "večitom" rivalu, ali je potom ipak poslao nekoliko poruka o klubu iz Humske.
Između ostalog, rekao je da "crno-beli godinama vrše propaganda da je Zvezda državni projekat" i uz to izneo niz teških ocena:
"Progapanda je jedna dimenzija, a druga dimenzija je stalni pritisak na Nemanjinu (sedište Vlade Srbije) i direktno na Aleksandra Vučića. On je jasno rekao da je zvezdaš i ja sam 'n' puta rekao da nam je 'n' puta pomogao, ali više je pomogao Partizanu. Tim pritiskom uvek imaju stalnu dimenziju pritiska na vladu".
Uz konstataciju da mu je neverovatno da niko ne traži od "druge strane" da takođe iznese u javnost finansijske detalje svog poslovanja, Čović je podvukao da je Zvezda prošle sezone dobila manje novca od Partizana.
"Kada su igrali Evroligu, oni su dobijali od 500 do 700 hiljada evra. Zvezda je dobila od 170 do 200 hiljada evra. Tad nije bilo pravilnika, sad postoje. Da se razumemo, nemam ništa protiv pravilnika i neka sada postoje. Znam da ima crno-belih botova koliko hoćeš i tim glavama ne mogu da pomognem i da sam medicinski stručnjak, a nisam. Cela ta haranga napada prema Crvenoj zvezdi... Nikad se neću zalagati da naš najveći sportski konkurent nestane, jer sam potpuno svestan da onda nemam sportskog konkurenta, a onda nema ni nas".
Govoreći i o nagoveštenom učešću FMP-a u Evrokupu, uz ogradu da ne može da govori u time tog kluba jer je predsednik Zvezde, Čović je rekao da je na dan objave informacije o ulasku "pantera" u to takmičenje imao "direktan prenos" reakcije crno-belih.
"Počev od ostavki, padanja u nesvest, tumačenja sposobnosti, nespososbnosti... a prava istina je da je u pitanju samo njihova nesposobnost da se odluče gde će da igraju", počeo je Čović.
"Oni su u januaru dali obećanje da će igrati FIBA takmičenje, pritiskali su Đilasa sa svih strana da igraju FIBA takmičenje i niko se nije bunio oko toga. Bertomeu je bio u Beogradu sredinom marta u poseti Zvezdi i tad smo imali razgovore oko mogućnosti da Zvezda dobije 'A' licencu. Tad je bilo i razgovora sa Partizanom i tadašnji potredsednik Partizana Mića Berić se borio da Partizan igra Evrokup. Dali su reč da će igrati Evrokup".
Čović je potom rekao da je FMP potvrdno odgovorio na poziv saveza da igra FIBA Ligu šampiona, ali da je taj apel FIBA ignorisala, "čuvajući mesto za jedan drugi klub".
"U Savezu niko nije imao ništa protiv učešća FMP-a u Evrokupu, ali se potom dogodio propis o suspenziji, da bi se pokrilo to što se dogodilo u januaru 2016. i da bi Partizan ispao žrtva. Zbog čitave situacije, FMP ne može da spadne u kategoriju svih klubova koji su se prijavili za Evrokup, a naš savez je jedini doneo takvu odluku. Niko u regionu nije... Postoje zapisnici sa sastanaka, gde sam rekao da će Zvezda odustati od takmičenja ako Partizan bude suspendovan zbog Evrokupa".
Čović je rekao da je FMP bio prva rezerva za učešće u Evrokupu i dodao:
"Nije moje da se mešam kada je FMP u pitanju, ali kao predsednik Zvezde sugerisaću im da igraju Evrokup po cenu bilo koje suspenzije i bilo koje kazne. Nije ništa o glavu, ali kakve veze ima FMP sa tim što Partizan ne igra Evrokup? Znam kakva je radost bila na treningu kad su saznali da će FMP odustati od Evrokupa od svog ideologa, ali to nije bila dobra, već utešna informacija... Pojavljivale su se i informacije o našim finansiranjima, te jedno, te drugo, te pokrali smo pare, a ogromne pare sa Kosova su otišle u Partizan. Možda ne u košarkaški klub, ali u neke druge klubove. Ima vremena pa ćemo pričati i o tome".
Rekao je i da je prošlosezonski budžet "zatvoren sa 6,2 miliona evra, a da je 20 procenata dala država".
"Ove sezone ćemo imati isti budžet", kaže Čović.
Konferencija za novinare, inače, bila je organizovana povodom potpisivanja novog generalnog sponzorstva KK Crvena zvezda mts sa međunarodnom kompanijom "Lucky Bet".