Vesti
Svet
Otkrivena strogo čuvana tajna Severne Koreje
21.09.2016. 20:00
Izvor: Mondo
Otkrivena strogo čuvana tajna Severne Koreje
Zahvaljujući grešci koja se dogodila u ponedeljak svi su mogli da pristupe severnokorejskim sajtovima. Evo šta je otkriveno...
Internet u Severnoj Koreji inače je nedostupan strancima, a neko u toj zemlji napravio je grešku (moguće i kobnu) pa su u ponedeljak svi, pa i stranci, imali pristup severnokorejskom webu i DNS podacima najvišeg nivoa.
Ta greška otkrila je i spisak web imena i web domena, koja se nalaze na najjačem web domenu u Severnoj Koreji .kp, prenosi Mashable.
Programeri iz Githuba iskoristili su priliku, proučili podatke i otkrili da severnokorejski web ima svega 28 internet adresa. To je ujedno i prvi put da je neko van Severne Koreje objavio bilo kakve podatke o tom tajnom Internetu.
Listu podataka odmah su analizirali i korisnici Reddita i pokušali da dokuče o čemu se na tim adresama radi.
Za adresu rodong.rep.kp otkrili su da je reč o zvaničnim stranicama vesti u Severnoj Koreji. Airkoryo.com.kp je adresa državne aviokompanije. Knic.com.kp pak predstavlja glavnu osiguravajuću kompaniju Severne Koreje.
Nisu sve adrese uspešno analizirane, a i u međuvremenu je im je pristup ponovo onemogućen, iako poneku možda neko i uspe da učita s vremena na vreme. Međutim, jedna adresa ostala je tajna, a reč je o stranici friend.com.kp, za koju se pretpostavlja da je možda severnokorejska verzija Facebooka.
Evo i spiska svih 28 internet adresa na domenu .kp, koji je sa svetom povezan preko Kine:
airkoryo.com.kp
cooks.org.kp
friend.com.kp
gnu.rep.kp
kass.org.kp
kcna.kp
kiyctc.com.kp
knic.com.kp
koredufund.org.kp
korelcfund.org.kp
korfilm.com.kp
ma.gov.kp
masikryong.com.kp
naenara.com.kp
nta.gov.kp
portal.net.kp
rcc.net.kp
rep.kp
rodong.rep.kp
ryongnamsan.edu.kp
sdprk.org.kp
silibank.net.kp
star-co.net.kp
star-di.net.kp
star.co.kp
star.edu.kp
star.net.kp
vok.rep.kp