Vesti
Svet
GOTOVA ISTRAGA: Ruska raketa oborila MH17
28.09.2016. 20:00
Izvor: Mondo
GOTOVA ISTRAGA: Ruska raketa oborila MH17
Međunarodni istražni tim utvrdio je da je malezijski avion MH 17 oboren 2014. godine, gađan raketom sa područja Ukrajine koje je pod kontrolom prosuskih snaga. Kremlj: Raketa ispaljena sa druge strane
Avion na letu MH17 oboren je raketom iz sistema BUK koji je kupljen u Rusiji, naveli su istražitelji.
Zajednički istražni tim čine eksperti iz Holandije, Belgije, Australije, Malezije i Ukrajine, a u izveštaju se navodi da je isključen scenario terorističkog napada.
Ističe se da nijedna druga letelica nije mogla da obori putnički avion Malezija erlajnsa, pozivajući se na radarske snimke, uključujući i one koje je priložila Rusija.
Oni su saopštili da je "MH17" oboren projektilom ispaljenim iz sela Pervomajsk, na istoku Ukrajine, koje je bilo pod kontrolom lokalnih snaga, prenio je Rojters.
Prethodno je kompanija koja proizvodi BUK sisteme saopštuila suprotne podatke, kao i da su nekoliko trenutaka pre obaranja aviona pored njega primećene dve letelice.
I Kremlj je danas, uoči zvaničnih rezultata istrage u Hagu, saopštio da radarski podaci pokazuju da malezijski avion MH-17 definitivno nije oboren raketom sa područja Ukrajine pod kontrolom proruskih snaga.
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je novinarima da podaci kojima raspolaže ruska vojska jasno pokazuju da raketa nije ispaljena sa te teritorije već sa neke druge, prenosi Rojters.
"Radarski podaci su jasni... Nije bilo rakete. Ako je i bilo rakete ona je ispaljena sa neke druge teritorije", rekao je Peskov.
Avion sa 298 ljudi oboren je 17. jula 2014. godine dok je bio na letu iz Amsterdama prema Kuala Lumpuru. Niko nije preživeo.
Kijev i pristalice nezavisnosti na istoku Ukrajine uzajamno se optužuju za obaranje putničkog aviona. Većina žrtava su bili Holanđani, zbog čega je ova zemlja predvodila istragu.