Vesti
Svet
Bela kuća: Odbijanje Obaminog veta sramota Senata
29.09.2016. 20:00
Izvor: Blic
Bela kuća: Odbijanje Obaminog veta sramota Senata
Bela kuća danas je napala skoro jednoglasnu odluku američkog Senata da odbije veto predsednika Baraka Obame na zakon koji bi dozvolio rođacima žrtava terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001. godine da za to tuže vladu Saudijske Arabije.
- Ovo je najveća sramota koju je Senat SAD učinio verovatno još od 1983. godine - rekao je novinarima portparol Bele kuće Džoš Ernest, podsećajući na poslednji slučaj kada je Senat uz veliku većinu glasova odbio predsednički veto.
Saudijska Arabija i njeni saveznici upozoravaju američku zakonodavne organe da će dozvoljavanje državljanima SAD da tuže saudijsko kraljevstvo zbog napada 2001. imati negativne posledice, prenosi AP.
Agencija navodi da Saudijska Arabija ima arsenal orudja kojim bi mogla da uzvrati na američke mere, uključujući smanjenje zvaničnih kontakata, povlačenje milijardi dolara iz privrede SAD i ubedjivanje bliskih saveznika Saudijaca u Savetu za saradnju u Persijskom zalivu (GC C) da umanje saradnju u borbi protiv terorizma, investicije i pristup SAD važnim regionalnim vazdušnim bazama.
- Ovo bi trebalo da bude jasno Americi i ostatku sveta: Kada je jedna država članica GC C nepravedno uzeta kao cilj, drugi staju oko nje. Sve države će stati uz Saudijsku Arabiju na svaki mogući način - tvrdi profesor političkih nauka na Univerzitetu Ujedinjenih Arapskih Emirata i stručnjak za zalivska pitanja, Abdulkalek Abdulah.
Danas je ovaj zakon došao jako blizu stupanja na snagu nakon što je američki Senat glasao da odbije veto koji je na njegovu primenu stavio predsednik SAD Barak Obama, a kasnije danas se očekuje i glasanje u Predstavničkom domu Kongresa.