Vesti
Svet
Duterte: Hitler je ubio tri miliona Jevreja, ja ću tri miliona narkomana
30.09.2016. 20:00
Izvor: RTS
Duterte: Hitler je ubio tri miliona Jevreja, ja ću tri miliona narkomana
Dok su Hitlerove žrtve bili nevini ljudi, filipinski predsednik tvrdi da je njegov cilj da "izleči" svoju zemlju ubijanjem kriminalaca.
Filipinski predsednik Rodrigo Duterte pojačao je krvavu antikriminalnu retoriku poređenjem Hitlerovog masakra miliona Jevreja sa svojom ambicijom koja bi ga "usrećila ukoliko uspe da pobije tri miliona zavisnika".
Duterte je to izjavio po povratku iz Vijetnama, gde je razgovarao sa tamošnjim liderima o načinima borbe za suzbijanje narkotika, prenosi AP.
"Hitler je ubio tri miliona Jevreja, a mi imamo tri miliona narkomana. Bio bih srećan ako bih ih sve pobio", izjavio je Duterte pozivajući se na procenu filipinske vlade o broju preprodavaca i uživaoca narkotika na Filipinima.
Duterte kaže da njegove javne pretnje smrću služe kako bi zastrašile dilere droge i navele ih da prestanu time da se bave kao i da obeshrabri potencijalne korisnike.
U svojoj predizbornoj kampanji, Duterte je obećao da će pobiti toliko dilera i korisnika droge da će "moći da nahrani sve ribe na obalama Manile", kao i da će ih ubijati vešanjem, jer "ne želi da troši struju na njih", prenosi AP.
Dok su Hitlerove žrtve bili nevini ljudu, Duterte tvrdi da je njegov cilj "da 'izleči' svoju zemlju ubijanjem kriminalaca", prenosi AP.