Vesti
Sport
Nismo najbolji, ali smo poslednji i pošteni!
06.10.2016. 20:00
Izvor: Mondo
Nismo najbolji, ali smo poslednji i pošteni!
Sportski novinari iz Srbije na začelju po bodovima, u fer-pleju prvi. Ove godine nismo bili dobri...
Sportski novinari iz jugoistočne Evrope okupuli su se prošlog vikenda u mestu Kukljica na ostrvu Ugljan kod Zadra, kako bi još jednom odmerili snage u igri na petoparcu, ali se, pre svega, družili i razmenili iskustva (družili!).
Fudbal je, ipak, bio u drugom planu...
Za nas iz Srbije sigurno, s obzirom na to da smo "osvojili" poslednje mesto izgubivši sve tri utakmice i tako obrukali prethodnicu koja je u Banskom pre manje od godinu dana postavila visoke standarde plasmanom u finale.
Prelepa jadranska obala nas je opčinila, povrede sputale, umor stigao... Uostalom, primer "orlova" sa Mundijala iz Južne Afrike (sećate se onih legendarnih fotografija sa pivom i cigaretama naših reprezentativaca?) sledili su mnogi članovi srpske ekspedicije na severu Dalmacije. Mada, nismo bili jedini.
Ostaje samo pitanje kako su drugi uspeli, a mi nismo.
Sastav, koji je ovom prilikom prvi put bio na okupu, već na premijeri je pokazao da nema potencijal za visok plasman. Nadigrala nas je "teška konjica" iz Mađarske. Bilo je 1:2, baš kao i protiv Bugara, jednog od najboljih timova. Isti rezultat, a dva potpuno različita izdanja srpskih novinara. Od pogubljenog i smehotresnog protiv severnih komšija, do borbenog, disciplinovanog i energičnog protiv jednog od favorita turnira. Nažalost, i nesrećnog.
Tradicija gubljenja pomenutim rezultatom nastavljenja je i drugog dana protiv Bosne i Hercegovine.
Za utehu ostaje činjenica da je Srbija osvojila trofej za fer-plej, jer je Mađarima izašla u susret i utakmicu, kako bi snage na terenu bile izjednačene, odigrala sa četvoricom u polju (Mađarima se povredio igrač u prvom meču i nisu imali zamenu). Da smo znali da će ishod da bude negativan, verovatno bismo rizikovali nagradu, ali smo posle utakmice Crna Gora - Mađarska (13:0) bili ubeđeni u uspeh.

Prvo mesto osvojila je Crna Gora!
Posle pobede nad Bugarima u polufinalu (na penale), Crnogorci su u meču za titulu pobedili Hrvatsku 2:0. Moldaviji je pripalo treće mesto.
Turnir je organizovao Hrvatski zbor sportskih novinara (HZSN) uz pokroviteljstvo Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO). Prisutan je bio i predsednik Makedonskog olimpijskog komiteta Vasil Tupurkovski. Najbolji igrač turnira je Sergej Ursul iz Moldavije, najbolji golman je Julian Cibar iz Rumunije, a najbolji strelac Uroš Radulović iz Crne Gore sa šest golova.

Dubravku Miličiću iz Hrvatske pripala je nagrada za ličnost turnira.
Sastav Srbije činili su Zoran Nikolić, Vladimir Sukdolak, Nemanja Petrović, Nenad Đurović, Bojan Stolica, Dušan Jocić i Bojan Pavlović, predvođeni "sa klup" Bobanom Igrutinovićem i Zoricom Irić Đoković.