Vesti
Svet
SLOM ZLOG KALIFATA Svetski analitičari: ISIS vojno propada do OVOG DATUMA
06.10.2016. 20:00
Izvor: Blic
SLOM ZLOG KALIFATA Svetski analitičari: ISIS vojno propada do OVOG DATUMA
Islamska država poslednjih meseci puca po šavovima. Bolne poraze nanose joj Kurdi, sirijska vojska u saradnji sa ruskim avionima, Amerikanci i njihova koalicija, a u poslednje vreme i Iranci i Turci. Znači li to da se zloglasnoj organizaciji konačno bliži kraj?
Za samo nekoliko meseci džihadisti su proterani iz svojih čvrstih uporišta - Kobanea, Tikrita, Faludže...a uskoro će po svemu sudeći morati da beže i iz Mosula. Više ne kontrolišu ni deo granice sa Turskom, pošto su izgubili i kontrolu nad Manbidžom, preko kojeg su im se pridruživali fanatici iz Evrope. Britanski BBC konsultovao se sa nekoliko svetskih vojnih eksperata po pitanju budućnosti ozloglašenog kalifata.
Analitičar konsultantske grupe za procenu rizika IHS Firas Abi Ali kaže da je Islamska država izgubila dobar deo teritorije.
- Sve zavisi kako to gledate. Ukoliko u njehovu teritoriju uračunamo i pustinju, onda bih rekao da su izgubili gotovo polovinu - kaže Ali.
Analitičar je istakao da to nije najveći problem s kojim se džihadisti suočavaju.
- Oni su izgubili mnogo gradova, uključujući i Manbidž preko kog su dobijali nove snage i oružje. Kada kontrolišete zemlju i ljude, onda imatepristup različitim izvorima prihoda. Možete da izvlačite novac od stanovništva, na primer. Kako ISIS gubi teritoriju tako ima sve manje dostupnog novca - kaže Abi Ali.
Analitičar tvrdi da je kalifat ostao bez trećine prihoda, i predviđa njegov skori krah.
- Ako se stvari nastave ovim tokom, ISIS će biti vojno poražen do početka 2017. godine - zaključuje analitičar IHS-a.
Njegov kolega Hasan Hasan sa Tahrir instituta u Vašingtonu redovno komunicira s pojedinim borcima ISIS-a putem interneta, i tvrdi da su oni demoralisani i svesni da im se kraj bliži.
- Ono što je novo u njihovim razmišljanjima je pojava velike zabrinutosti. Dobio sam osećaj da je pad morala značajan kod dosta ljudi: više nema onog žara s kojim su 2014. godini išli da ubijaju u ime kalifata. Kako se teritorija smanjuje, tako na hiljade boraca naprosto odlazi. Mislim da je uz poginule džihadiste ISIS izgubio oko poovinu boraca - kaže Hasan.
Svi ovi razlozi, od vojnih poraza, dok gubitka teritorija i gradova, pa do pada morala, naterali su čelnike kalifata da polako prihvate novu, slabiju poziciju. U svom arapskom glasilu "Dabik" prvi put otvoreno govore o povlačenju, a sve kako bi pripremili borce na beg iz gradova koje gube kao na traci.
Set Džons, direktor Međunarodnog centra za bezbednosnu i odbrambenu politiku u "Rand korporaciji" u poslednjih nekoliko meseci temeljno pregleda dokumente Islamske države koje su zaplenile snage iračke i američke vojske.
- Islamska država više nije organizacija kontroliše veliku teritoriju, već se pretvorila u terorističku grupu koja napada određene ciljeve. Grčevito se trude da ohrabre svoje demoralisane članove. Zato se broj njihovih napada u poslednje vreme udvostručio. Moraju da pokažu da i dalje 'udaraju na nevernike' - ističe Džons.
Prema dokumentima koje je Džons ispitivao, glavni neprijatelji ISIS-a se ne menjaju: to su SAD, jake evropske države i Australija. Ipak, sa ovako limitiranim mogućnostima, džihadisti će daleko teže izvoditi svoje terorističke akcije. Zbog toga se više oslanjaju na one koji u njihovo i Alahovo ime završavaju prljave poslove.
Trude se da prodru u nestabilne države poput Nigerije (gde već sarađuju sa Boko Haramom) i Libije i Avganistana, ali i u jake regionalne sile poput Saudijske Arabije, Egipta i Alžira.
Džons kaže da je nemoguće precizno prognozirati kada će se slom desiti.
ISIS gubi na više frontova
- Nije jasno kada će njihovi napadi potpuno oslabiti ili prestati, iako će to ići ruku pod ruku s daljim padom morala. Ne znamo kad će se to dogoditi, ali mislim da je moguće da će ostati "bez pogona" u kratkoročnoj ili srednjoročnoj perspektivi - uopšten je bio analitičar.
Favaz Gerges, autor knjige "ISIS: Istorija" je među onima koji smatra da teritorijalni krah kalifata neće značiti i kraj organizacije, čak i ako izgube svoja glavna uporišta u Mosulu i Raki:
- Za razliku od drugih terorističkih grupa, oni nisu samo pričali o kalifatu, nego su ga i stvorili. I taj njihov model će golicati maštu džihadista u nadolazećim godinama - rekao je Gerges.