Vesti
Svet
Umro kralj Tajlanda, svi plaču!
13.10.2016. 20:00
Izvor: Mondo
Umro kralj Tajlanda, svi plaču!
Kralj Tajlanda Bumibol Aduljadej, najstariji vladajući monarh, umro je danas, saopštila je kraljevska palata.
Kralj Bubimol Aduljadej je imao 88 godina, a 70 godina je bio na prestolu.
"Umro je mirno u bolnici Siriradž", u Bankoku, navodi se u saopštenju.
Građani obučeni u roze i žuto, boje monarhije, od sinoć su počeli da se okupljaju ispred bolnice i da se mole za kralja koji je imao polubožanski status oca nacije.
Kralj Bumibol, monarh sa najdužom vladavinom na svetu, veoma je poštovan na Tajlandu.
Tokom sedam decenija na tronu važio je za ličnost koja ujedinjuje zemlju, a intervenisao je u situacijama koje su pretile da izazovu krizu.
Kraljevska palata saopštila je sinoć na nacionalnoj televiziji da je zdravstveno stanje 88-godišnjeg kralja Bumibola Aduljadeja ozbiljno pogoršano, i između ostalog, održava se veštačkim disanjem.
Stotine Tajlanđana molilo se se danas ispred bolnice u Bangkoku u kojoj je bio teško oboleli kralj. Smatra se da bi njegova smrt uvela zemlju u eru neizvesnosti.
Ispred bolnice je sredinom dana po lokalnom vremenu bilo više od 500 ljudi, neki su nosili velike portrete suverena, koje su držali u rukama dok pognute glave izgovaraju molitve.
Kralj Bumibol Aduljadej, najstariji vladajući monarh koji je na tronu 70 godina, u zemlji ima status poluboga. Na društvenim mrežama brojni Tajlanđani zamenili su sliku na svom profilu slikom u žutoj i roze boji uz reči ; "nek dugo živi kralj".
Preko interneta takođe je jako korišćen haštag #longlivetheking (dadugoživikralj) preko koga korisnici šalju kralju svoje virtuelne želje ozdravljenja.
Kraljeva starija ćerka princeza Ubolratana, je na Instagramu postavila žuto srce na roze podlozi izražavajući ljubav za svog oca.
Kralj Butana Džigme Kesar Namgel Vangčuk, objavio je na Facebooku da će biti organizovane molitve u svim hramovima Butana za kralja Bumibola.
Na naslovnoj strani lista na engleskom Bangkok Post danas piše: "Nacija je ujedinjena za njegovo veličanstvo kralja". Pitanje kraljevskog naslednika je tabu tema u Tajlandu, zbog polubožanskog statusa kralja Bumibola i neizvesnosti oko ličnosti njegovog sina.
Kralj je poslednje dve godine bio skoro stalno u bolnici i patio je od insuficijencije bubrega, ali je nedavno takođe lečen od plućne infekcije, imao je srčane probleme i hidrocefalus (skupljanje tečnosti u mozgu).
Tajlandski monarh nema političku moć ali se često smatra jedinim kohezionim faktorom u politički podeljenoj naciji, gde je pitanje njegovog nasleđa jako osetljivo.
Iako Tajlanđani znaju da je njihov kralj već godinama bolestan, zadržao je status zaštitnika, što je vrlo važno u tom budističkom društvu.