Vesti
Svet
ON je novi "crni papa"!
14.10.2016. 20:00
Izvor: Mondo
ON je novi "crni papa"!
U Rimu je danas izabran novi “crni papa” - poglavar jezuita (isusovaca) - Otac General.
Za novog "crnog papu" izabran je Arturo Sosa iz Venecuele. Njega je izabrala 36. Generalna kongregacija katoličkog reda jezuita.
Arturo Sosa rođen je u Karakasu u Venecueli 12. oktobra 1948. godine.
Sosa je doktorirao političke nauke na "Universidad Central de Venezuela". Od jezika govori španski, italijanski, engleski i razume francuski.
Dobivši potvrdu od pape Pavla III 1540, red jezuita je i zvanično osnovao Ignjacio de Lojola, koji je izabran za poglavara. Nakon njegove smrti, održana je Prva Generalna kongregacija 1558.
Najveću populaciju jezuita na svetu ima Indija gde taj red postoji više od 476. godina, tako da se prvobitno mislilo da će novi crni papa doći iz Indije.
Poslednji crni papa je bio Adolfo Nikolas iz Španije. On je na tu funkciju izabran 2008. godine.
KO SU JEZUITI?
Katolički red koji se odlikuje smernošću, velikom vernošću papi. Moto im je - Ad Maiorem Dei Gloriam, odnosno "Sve na veću slavu Božju!".
Jezuiti moraju da poštuju određene smernice koje se tiču odeće: da bude pristojna, usaglašena sa oblačenjem u zemlji iz koje dolazi jezuita i da ne bude kontradiktorna siromaštvu koje praktikuju jezuiti.
Oni su poznati po svojoj prosvetiteljskoj ulozi unutar katoličke crkve, jer su to uglavnom veoma obrazovani pojedinci, koji su osnovali veliki broj univerziteta i instituta unutar crkve. Neki od poznatijih pripadnika ovog reda su bili Marko Polo, Ruđer Bošković, dok su njihove škole pohađali i Molijer, Dekart, Monteskje, Volter, Balzak…
Cilj njihovog obrazovanja nije puko versko obrazovanje, već opšte, prosvetiteljstvo u načelu, čiji članovi se bave kako teologijom i društvenom naukom, tako filosofijom i prirodnim naukama.