Vesti
Svet
ARABIJA, TO SAM JA! Država gubi rat, narodu smanjuju plate, a princ kupuje jahtu od 500 MILIONA DOLARA!
19.10.2016. 20:00
Izvor: Blic
ARABIJA, TO SAM JA! Država gubi rat, narodu smanjuju plate, a princ kupuje jahtu od 500 MILIONA DOLARA!
Smanjio je državni budžet, zamrznuo ugovore sa vladom i smanjio plate državnih službenika. Sve to kao deo drastičnih mera štednje zbog krize pred kojom se našla Saudijska Arabija zbog rapidnog pada cena nafte. Mohamed bin Salman pokušava da sruši tradiciju, poboljša ekonomiju i učvrsti vlast. Za manje od dve godine, postao je najdinamičnija kraljevska osoba bogate arapske zemlje.
Dok je bio na odmoru na jugu Francuske, princ Mohamed je uočio luksuznu jahtu, dugu oko 135 metara, u blizini obale. Poslao je svog pomoćnika da mu kupi brod koji je bio u vlasništvu ruskog tajkuna.

Posao je zaključen u roku od sat vremena, jahta je, tvrde izvori bliski kraljevskoj porodici, kupljena po ceni od oko 500 miliona dolara. Rusi su jahtu napustili i predali novom vlasniku isti dan. U ovoj priči leži sam paradoks mladog princa, koji pokušava da sruši tradiciju, poboljša ekonomiju i učvrsti vlast, ali zadržavajući pritom sve kraljevske privilegije.

Napetost na vrhu

Početkom ove godine princ Saudijske Arabije, bin Najef, Mohamedov rođak, napustio je svoje kraljevstvo i otišao u porodičnu vilu u blizini Alžira. Iako već dugi niz godina odlazi tamo na godišnji lov, ove godine je bilo drugačije. Ostao je tamo nekoliko nedelja, izolovao se i nije odgovarao na pozive čak ni najbližih saradnika.

Njegovo odsustvo dogodilo se u prilično nezgodnom trenutku i to kada su padale cene nafte, nemiri su se ređali na Bliskom istoku, a saudijska vojska je ređala poraze u Jemenu.Sa druge strane, pozicija princa Bin Salmana je dosta bolja. Njegov otac, kralj Salman dao mu je neka ovlašćenja i time ga gurnuo u prvi plan. Princ Salman brzo je najavio formiranje vojnog saveza islamskih zemalja protiv terorizma. Ovaj novi plan ne podrazumeva neku vodeću ulogu za njega ili ministarstvo na čijem je čelu.

Nagli ulazak u rat u Jemenu

I tokom posete Njujorku prošlog meseca zbog opšte skupštine UN-a, bin Najef je ostao nekako po strani dok je njegov mladi rođak izazivao veliku pažnju. Fotografisao se sa šefom “Fejsbuka”, Markom Zakerbergom, pričao sa stranim novinarima, predstavljajući se kao novo lice nove Saudijske Arabije. Među konkretnim incijativama princa bin Salmana, koji je na funkciji ministra odbrane je i vođenje saudijske vojske u ratu u Jemenu koji je počeo prošle godine.Cilj je bio istisnuti pobunjenike Hute i njihove saveznike iz jemenskog glavnog grada. U ratu je stradalo na hiljade civila, a saudijsku vladu košta desetine milijardi dolara.Rat u Jemenu upravo je izvor napetosti između bin Salmana i njegovog starijeg rođaka koji smatra da neko bez ratnog iskustva ne može da odlučuje o vođenju rata.

Princ Salman je ušao u rat bez previše koordinisanja sa ostalim telima. Šef nacionalne garde, na primer, uopšte nije bio obavešten o ulasku u rat u Jemenu. Ovakvom odlučnošću Bin Salman zaradio je poštovanje u spoljnim krugovima i pokazao kako želi da vodi snažnu spoljnu politiku.

Vidi Saudijsku Arabiju kao predvodnicu

Ipak, prema mišljenju analitičara, podrška mladih Saudijaca bin Salmanu mogla bi da oslabi, što više sukob u Jemenu bude trajao. Broj poginulih vojnika Saudijske Arabije je u velikom porastu, više ih je nego što Vlada to želi da prizna.