Vesti
Svet
"PRIČA SE DA RUSI DOLAZE" Britanci u panici: Putinova flota stiže u Lamanš!
20.10.2016. 20:00
Izvor: Blic
"PRIČA SE DA RUSI DOLAZE" Britanci u panici: Putinova flota stiže u Lamanš!
Ruski nosač aviona "Admiral Kuznjecov" uplovio je u Severno more, potvrdilo je Ministarstvo odbrane Velike Britanije.
Flota od šest moćnih ratnih brodova, podmornicom i tri pomoćna broda, predvođena "Admiralom Kuznjecovim", primećena je u međunarodnim vodama, saopštio je NATO, a prenose britanski mediji.

Britance najviše brine to što će ruska flota na svom putu ka Mediteranu proći kroz Doverski tesnac, najuži deo Lamaša, što je potvrdio i portparol britanskog Ministarstva odbrane.Prema njegovim rečima, Vladimir Putin je "već pokušao da sabotira trud Kraljevske mornarice u praćenju ruskih brodova", tako što je pozvao dva ratna broda sa Mediterana da zaplove ka Portsmutu, kako bi navodno rasplinuli britansku flotu i naterali je da pošalje svoje brodove na jug.Rusi su ovu operaciju navodno nazvali "Sea first", ako je verovati pisanju britanskog "Dejli mejla". Rusku flotu prvi su primetili Norvežani, čija je fregata "Fritjof Nansen" alarmirala NATO i Kraljevsku mornaricu.

Ova operacija Kremlja izazvala je oštru reakciju Velike Britanije, čija je premijerka Tereza Mej rekla da se "agresiji Rusije mora suprotstaviti ujedinjen i čvrst stav Evrope".- Moramo zajedno da radimo i sprečimo Rusiju da nastavi za užasima koji se događaju u Siriji - rekla je Tereza Mej na samitu u Briselu.

Ruska flota ide ka Doveru, odakle će produžiti ka Mediteranu, kako bi ojačala prisustvo u Siriji. Prati je šest NATO brodova, jedan norveški, i tri britanska.Da će rusko kretanje biti pomno praćeno potvrdio je i ministar odbrane Velike Britanije Majkl Falon.

- Kada ti brodovi uđu u naše vode, biće pod budnim okom naše mornarice, svakog sekunda. To je dužnost nas koji Britaniju čuvamo i činimo je bezbednom - rekao je Falon.Pored brodova i podmornica, i jedni i drugi su poslali letelice koje nadgledaju plovidbu razarača i nosača aviona.

NATO je kritikovao ovaj potez Rusije, saopštivši da "krajnja destinacija flote ne uliva poverenje da će Rusija zaista raditi na uspostavljanju mira u Siriji".- Rusija ima pravo da vrši operacije u međunarodnim vodama, ali isto tako i mi imamo pravo da je nadgledamo. Jedno je sigurno, ovi potezi Moskve ne ulivaju poverenje - saopšteno je iz NATO.