Vesti
Svet
OTROVNI MATERIJAL ZA LEČENJE Poljakinja koja je švercovala radioaktivni paket u Crnu Goru otkrila njegovu svrhu
21.10.2016. 20:00
Izvor: Blic
OTROVNI MATERIJAL ZA LEČENJE Poljakinja koja je švercovala radioaktivni paket u Crnu Goru otkrila njegovu svrhu
- Staklenu teglicu s radijumom 226 nisam kao suvenir našla na plaži u Banićima nego sam je, zajedno s tri vrećice od grubog platna, preuzela u Poljskoj i preko teritorija više evropskih zemalja nosila u Grčku.
Ovo je novi, izmenjeni iskaz Poljakinje Viktorije Barinove (45), ekonomiskinje iz mesta Koritnice kraj Varšave, koja je 12. septembra uhapšena na međunarodnom graničnom prelazu Karasovići s Crnom Gorom.

Inače, Barinova je rođena na Krimu i zaposlena je u poljskoj poslovnici jedne ruske kompanije. Uz činjenicu da je išla u Crnu Goru nedugo pred parlamentarne izbore, to je pokrenulo glasine koje su se pretvorile u pravu teoriju zavere, a prema kojima je 10-ak grama izotopa radijuma 226 namenjeno crnogorskom premijeru Milu Đukanoviću kao "vrlo jasna poruka da se ne igra sa slovenskom braćom te da nikako ne ulazi u NATO savez", piše "Jutarnji list".

Međutim, Poljakinja koja izgledom podseća na bivše hipike, odnosno članove pokreta dece cveća 60-ih godina 20. veka, utvrdila je da joj je krajnje odredište Grčka. Taj deo iskaza nije menjala, ali je u novom iskazu priznala da je deo grupe ekoaktivista i alternativaca kojima radijum 226 u prahu služi za - alternativno lečenje!

Uređaji pomahnitali

Poljakinja je, inače, preko Graničnog prelaza Konfin na Prevlaci već došla do crnogorskih carinika i granične policije koji je nisu pustili na teritoriju svoje zemlje jer nije imala zelenu kartu. Uz to, nije htela da plati ni posebnu polisu osiguranja pa je zaključila da će je, zbog znatno većih gužvi, možda pustiti preko prelaza Karasovići.

No, čim se sa svojom "tojotom korolom" poljskih registracija približila kontrolnom punktu u kućicama su "zapištali" posebni osetljivi uređaji za otkrivanje i najmanjeg radioaktivnog zračenja. Nastala je prava mala uzbuna, o čemu je u zapisniku navedeno da je došlo do "aktivacije portalnih monitora za detekciju jonizirajućeg zračenja".Detaljnim pregledom teglica i tri vrećice, na koje je Gajgerov brojač reagovao podjednako oštro, pronađene su u vratima uz sedište vozača, dok je Viktorijin Gajgerov brojač istočnoevropske proizvodnje pronađen u gepeku "tojote".

To je podstaklo sumnju da je Poljakinja dobro znala što prevozi pa istražitelji nisu poverovali u njenu priču da je teglicu pronašla na plaži u Banićima. Ipak, priznala je da se iz Italije duž obale Jadranskog mora kretala prema Grčkoj, a uvidom u sadržaj njenog mobilnog telefona otkrivene su selfi fotografije iz kojih se zaključilo da je noć provela kraj Zadra i pokraj Banića.

Obogaćeni izotop

Uprkos postavljenom pitanju, "Jutarnji" od hrvatskih vlasti nije dobio potvrdu da je iz zagrebačkog Instituta Ruđer Bošković stigao nalaz veštaka. Međutim, iz neslužbenih izvora saznali su da je reč o obogaćenom izotopu radijuma 226 koji se nekad koristio za medicinske svrhe, ali je od sredine 90-ih godina zajedno s već zastarelim uređajima koji su ga sadržali povučen iz upotrebe.

U međuvremenu je, početkom ove nedelje, sudija istrage Županijskog suda u Dubroviku Viktoriji Barinovoj produžio istražni pritvor za još 30 dana.