Vesti
Svet
Hakeri stigli sve do Putina, i dokaza za Ukrajinu
28.10.2016. 20:00
Izvor: Mondo
Hakeri stigli sve do Putina, i dokaza za Ukrajinu
Ukrajinska hakerska grupa "Sajber hunta" objavila je danas više od gigabajta mejlova i drugog materijala iz kabineta Vladislava Surkova, jednog od glavnih saradnika predsednika Rusije Vladimira Putina.
Hakovani dokumenti "pokazuju tragove Rusije širom separatističkog pokreta u Ukrajini", javlja NBC njuz.
Američka televizija navodi da "dok Kremlj negira vezu između Moskve i separatista, mejlovi do detalja pokazuju kako Rusija kontroliše bukvalno svaki detalj separatističkih nastojanja u regionima Ukrajine u kojima se govori ruskim jezikom".
NBC navodi da "za razliku od ruskog hakovanja Demokratskog nacionalnog komiteta, o kojem je izveštavano, ukrajinsko hakovanje zadire duboko u kabinet ruskog predsednika".
"Ovo je ozbiljno hakovanje. Videli smo toliko toga što se desilo SAD, drugim zemljama od strane Rusije, ali ne toliko samoj Rusiji. Bilo je samo pitanje vremena kada će neki anonimni momci poput 'Sajber hunte' uzvratiti udarac", kazao je šef Laboratorije za digitalna forenzička istraživanje Atlantskog saveza (DFRL) Maks Čuperski, koji je pretraživao po majlovima koji su ponuđeni i postavio neke od mejlova na internet.