Vesti
Svet
Gori Mosul! Iračke specijalne snage ušle u grad
01.11.2016. 20:00
Izvor: Mondo
Gori Mosul! Iračke specijalne snage ušle u grad
Iračke specijalne snage ušle su danas na periferiju Mosula i napreduju prema centru, uprkos žestokom otporu takozvane Islamske države (IS) koja drži grad, izjavio je jedan irački general.
Vojnici su ušli u četvrt Gođali i nalaze se samo 800 metara od četvrti Karama koja je u samom centru, rekao je general iračkih specijalnih snaga Sami Al Aridi, prenosi AP.
Prema njegovim rečima, specijalne snage su uletele u grad, a IS uzvraća vatru i pokušava da spreči njihovo napredovanje.
Iračke antiterorističke jedinice zauzele su zgradu državne televizije u Mosulu, što je dosad najvažniji objekat koji su preuzele od početka ofanzive protiv džihadista.
Na putevima koji vode u grad postavljene su bombe.
Ovo je prvi put da su irački vojnici ušli u Mosul od kada su ekstremisti IS zauzeli grad 2014. godine.
Mosul je poslednje uporište Islamske države u Iraku. To je i grad iz koga su proglasili "kalifat" do Sirije i njegov gubitak će predstavljati veliki poraz za džihadiste.
Ipak, ulazak u Mosul može biti spor i mukotrpan proces za vojnike koji će morati da se upuste u teške borbe od kuće do kuće u samom gradu, ocenjuje AP.
Specijalne trupe su još uvek oko osam kilometara od centra grada.
Jutrošnja akcija počela je vatrom iz artiljerije, tenkova i mitraljeza po položajima IS na obodu četvrti Gođali, dok su ekstremisti uzvraćali vođenim protivtenkovskim raketama i manjim oružjem.
Operaciju iračkih specijalaca podržava iz vazduha koalicija predvođena SAD.