Vesti
Svet
AMERIČKO OSTRVO PREVARANATA "Kako su mog dedu pokrali na izborima u SAD"
02.11.2016. 20:00
Izvor: Blic
AMERIČKO OSTRVO PREVARANATA "Kako su mog dedu pokrali na izborima u SAD"
Prvo dokumentovano ponovno prebrojavanje glasova na američkim izborima u kojima kandidat koga je komisija označila kao izabranog nije preuzeo dužnost su onima na kojima je učestvovao moj deda, Kristofer del Sesto, kao kandidat za guvernera Roud Ajlenda pre 60 godina.
Ovako započinje autorski tekst za "Vašington post" njegova unuka Kristina del Sesto. Nije bez razloga, piše ona, Roud Ajland zaradio nadimak Rogue Ajland (prevarantsko ostrvo).

Država je čuvena kao sedište pokvarenih političara i po jednosmernoj ulici koja se zove Prijateljstvo. Sada, tokom najgorih predsedničkih izbora, možda najmanja država može da služi kao opomena: biti izabran je tek polovina bitke.

Nakon izbora u Roud Ajlendu 1956, "Njujork tajms" je posvetio svoju portretsku kolumnu Čovek u vestima u broju od 17. decembra 1956. novoizabranom republikanskom guverneru Krisu del Sestu, pišući da je u pitanju "novo lice u politici, ali veteran u političkoj administraciji". Do sledećeg popodneva, u "Providens ivning buletinu" piše: "Demokrate pokreću pravnu bitku" Dve nedelje kasnije u neverovatnom scenariju, bivši guverner je odbio da napusti svoj posao.Moj deda, advokat i sertifikovani knjigovođa je bio glavni knjigovođa generalnog blagajnika Roud Ajlenda početkom 1930-ih i učestvovao je u reorganizaciji državne uprave. Tadio je u Vašingtonu u kancelariji glavnog knjigovođe Komisije za bezbednost i takođe je bio pomoćnik šefa antimonopolske kancelarije u odeljenju za pravosuđe. Specijalizovao se za antimonopolske slučajeve i postao poznat po borbi protiv monopola u proizvodnji mleka. Tokom Drugog svetskog rata je na Roud Ajlendu bio direktor Uprave za cene i njegov rad je bio zapažen širom države.

Iako je bio toliko kvalifikovan i pa je čak i pobedio uz podršku obe strane, nije preuzeo dužnost nakon izbora 1956.

"Tajm magazin" je 31. decembra 1956. pisao: "Tesnom pobedom od 427 glasova od gotovo 390.000... Kris del Sesto, 49, je izabran za prvog republikanskog guvrenera Roud Ajlenda u poslednjih 16 godina."Njegov protivnik Denis Džej Roberts je osporio njegovu pobedu i iskoristivši rupu u zakonu iz 1911. "tražio da je 5.602 ključna listića onih koji su glasali u odsustvu i zatvorenika diskvalifikuju". U tome mu je pomoglo četiri sudije Vrhovnog suda čijem je imenovanju i sam pomogao. Peti sudija se izuzeo - on je bio guvernerov brat.

Sud je presudio u korist tužitelja. Moj deda se nije žalio na odluku suda. Tajm je pisao: "Umesto toga, upozorio je da bi nastavljanje postupka moglo uticati na rast i finansije državne vlasti". On je stavio finansijsku dobrobit države iznad vlastite ambicije.

Potom je 1958. ponovo dobio na izborima za guvernera i ovaj put preuzeo dužnost. Mesto mog dede u istoriji je osigurano zahvaljujući njegovom pravednom i balasiranom vođstvu i profesionalnom uspehu. U svakom slučaju, ovo je kratka priča o da prvim izborima za guvernera koja služi kao primer krhkosti demokratskog sistema.

Nezadovoljstvo zbog povrede prava nadišlo je stranačku pripadnost. Kako je izvestio "Tajm" 31. decembra: Značajan broj demokrata je bio zgrožen Robertsovim postupkom. Jedan od njih je ljutito rekao: "Roberts je u jednoj minuti za partiju uradio ono što Republikanska partija nije uspela godinama".Ali pokradeni izbori 1956. (kako ih ponekad zovu) ili dugo brojanje (kako se to malo pristojnije zove u knjigama istorije Roud Ajlenda) nisu prvi ni poslednji na kojima je demokratija u Americi posrnula. Nedavno je još jedno dugo brojanje postalo eufemizam za sve ono što nije u redu s američkim izbornim sistemom. Svega 537 glasova je odlučilo ishod predsedničkih izbora 2000. između Džordža Buša i Alal Gora. Ponovno prebrojavanje glasova na Floridi i potom odluka Vrhovnog suda dali su Bušu većinu. Na Floridi je uloženo 47 tužbi u vezi s izborima, a pobednik je bio neizvestan 36 dana. Gor je pobedio na nacionalnom glasanju, ali je izgubio izbore.

- Izbori su aljkavo odrađen posao. Verovatno je na prethodnim izborima bilo stotine hiljada grešaka, ali one nisu uočene pre 2000. jer nisu imale toliki značaj - rekao je Beri Ričards, demokrata koji je bio glavni Bušov advokat. Svaki put kad se neka nepravilnost pojavi u vestima o izborima, građani imaju sve više prava da budu zabrinuti za svoj glas.

Razni faktori su doprineli urušavanju poverenja javnosti u demokratski proces. Bez poverenja u pravičnost i transparentnost izbornog procesa, predsednički izbori mogu početi da liče na kocku: izbor slučaja s velikim ulozima. Ali bilo bi lepo da da verujemo da demokratija nije prepuštena sreći i slučaju.