Vesti
Sport
OD PONORA DO TRIJUMFA Đoković pregrmeo veliki izazov Dimitrova!
03.11.2016. 20:00
Izvor: Blic
OD PONORA DO TRIJUMFA Đoković pregrmeo veliki izazov Dimitrova!
Novak Đoković uspeo je da se plasira u četvrtfinale mastersa u Parizu pobedom nad Grigorom Dimitrovim rezultatom 4:6, 6:2, 6:3.
Duel sa bugarskim teniserom bio je sve, samo ne lak, a posle prvog seta činilo se da je najbolji igrač sveta na putu rane eliminacije, što bi mu pošteno zaljuljalo krunu sa glave.

I pored vrlo nervozne partije u prvom delu meča i neuobičajeno velikog broja grešaka, Đoković je uspeo da se podigne i, na kraju, zabeleži važan trijumf posle dva sata i 25 minuta borbe.Prelomni trenutak meča dogodio se u drugom setu pri rezultatu 3:1, kada je Đoković zatražio medicinski tajm-aut zbog bola u kolenu posle proklizavanja. Posle male pauze uspeo je da osvoji psihološki bitan gem, iako je Dimitrov ozbiljno pretio. Nije, ruku na srce, Novak ni do kraja meča bio "onaj stari", ali je posle duže vremena pokazao crtu ličnosti koja ga je uvek krasila - bio je istrajan i hrabar u najtežim trenucima.

Novakov rival u četvrtfinalu biće Marin Čilić. Hrvat je u četvrtak bio bolji od Davida Gofana rezultatom 6:3, 7:6 (11:9).PRVI SET: Pasivni Novak "predao" set Dimitrovu

Najbolji teniser sveta lako je osvojio prvi gem u kojem je servirao, sa samo jednim izgubljenim poenom, 1:0.

Bugarski teniser bio je malom problemu već u prvom servis gemu na svoj servis, Đoković je stigao do 30:30, ali je Dimitrov vezao dva poena i izjednačio na 1:1.

Prvi problemi za našeg tenisera. Dimitrov je uspeo da dođe do dve brejk lopte, iskoristio je drugu i poveo sa 2:1.

Velika bitka u četvrtom gemu, odigrano je 14 poena, a rezultat je 40:40. Posle 12 minuta igre Novak je konačno stigao do brejk lopte, ali je nije iskoristio posle sjajnog, riskantnog drugog servisa Dimitrova.

Konačno, Đoković je posle duge razmene udaraca primorao rivala na grešku i načinio ribrejk, 2:2. Četvrti gem je trajao 14 i po minuta.Novak je još jednom izgubio svoj servis. Dozvolio je Dimitrovu tri brejk lopte, ali mu je u finišu gema proradio servis. Međutim, Bugarin je iskoristio četvrtu šansu, 2:3. Tri brejka u nizu, Đoković je u očigledno u problemu...

Uspeo je 18. teniser sa ATP liste da potvrdi brejk. Đoković je osvojio prvi poen, ali je Bugarin vezao četiri poena za 2:4.

Novak izgleda previše pasivno u odnosu na rivala, dozvolio je Dimitrovu da dođe do 0:30, ali se onda konačno probudio. Četiri osvojena poena u "najvažnijem" sedmom gemu, kako teniseri vole da kažu, 3:4.

Novak je konačno živnuo i to prilikom prinudne pauze u osmom gemu! Meč je prekinut jer je u dvorani "Bersi" letela konfeta, koju je najbolji teniser sveta "ganjao" i uhvatio. Konačno osmeh na licu Đokovića.

I pored malog opuštanja Novak nije uspeo da izjednači. Bilo je 30:30, ali je Dimitrov bio koncentrisan i stigao do dva gema viška, 3:5.

Uspeo je Đoković da smanji na 4:5, na servisu je bio igrač koji nosi nadimak "Bejbi Federer".

Dimitrov je lako stigao do tri vezane set lopte, iskoristio je drugu za 4:6 posle 59 minuta borbe.Loš set za najboljeg tenisera sveta, čak 13 grešaka i slaba realizacija osvojenih poena na drugi servis (samo 36 odsto) uzroci su izgubljenog prvog seta.

DRUGI SET: Đoković jači od povrede

Đoković je uspeo da dobije uvodni gem drugog seta, što mu je došlo kao dobra psihološka injekcija.

I konačno su popustili živci Dimitrovu. Bugarin je imao "sigurnih" 40:15, ali je onda počeo da ređa greške, izgubio četiri poena i praktično je poklonio gem našem igraču, 2:0.

Skoro 10 minuta trajao je treći gem drugog seta. Iako je Dimitrov imao dve brejk lopte, Novak je uspeo da prevaziđe krizni period i stigao do 3:0.Dimitrov je smanjio na 3:1, ali to nije Novakov problem, već moguća povreda. Đoković je "proklizao" prilikom jednog poena i osetio je bol u kolenu. Zatražio je i dobio medicinski tajm-aut.

Sve je bilo u redu, posle nekoliko minuta meč je nastavljen. Razmišljao je najbolji teniser sveta u prvim poenima petog gema o povredi, Dimitrov je stekao 15:30, ali je strpljivi Đoković uspeo da naniže četiri poena i došao je do 4:1.

Usledila su dva laka gema za servere, Đoković je bez izgubljenog poena povisio prednost na 5:2. Igra Dimitrova je očigledno u padu, uspeo je Đoković da dtigne do set lopte koju je odmah "prigrabio", 6:2. Drugi set je trajao 43 minuta.TREĆI SET: Kraj već na početku

Brejk odmah na startu, preciznije u drugom gemu! Novak je ponovo odigrao nekoliko odličnih razmena i iskoristio drugu brejk priliku, primoravši Bugarina da pogodi mrežu, 2:0. Laknulo je našem teniseru, opustio se i prilično lako potvrdio brejk, 3:0.

Dimitrov se namučio kako bi stigao do prvog gema u setu odluke, dok sa druge strane, Novak se zahuktao i kako je meč odmicao bio je sve sigurniji. Samo jedan poen je izgubio u petom gemu, 4:1.

Đoković je stigao na korak do trijumfa. Još jedan miran gem je bio iza Đokovića, lako je poveo sa 5:2. Pretio je Novak u osmom gemu, došao do 30:30, ali je 18. teniser sveta produžio duel u "Bersiju", 5:3.

Nervoza je učinila svoje, Novak je dozvolio Bugarinu da dođe do 30:30, pa do 40:40, ali je onda savršenim bekhendom izborio drugu meč loptu koju je iskoristio za 6:3.