Vesti
Svet
Samo 10 zemalja na svetu ŽIVI U MIRU
07.11.2016. 20:00
Izvor: Blic
Samo 10 zemalja na svetu ŽIVI U MIRU
U samo desetak država sveta može se reći da zvanično žive u stvarnom miru, prema desetom godišnjem izdanju Globalnog indeksa mira koji je objavljen ranije ove godine.
Od konflikta na Srednjem Istoku pa do čestih terorističkih napada, 2016. godina je zvanično bila manje mirna nego prethodne godine.

Samo Bocvana, Čile, Kostarika, Japan, Mauricijus, Panama, Katar, Švajcarska, Urugvaj i Vijetnam su u totalnom miru, prema izveštaju Instituta za ekonomiju i mir.

Osnivač ovog instituta Stvi Kilela je rekao za "Independet" kako je stanje na Srednjem istoku povuklo stopu "mira" na dole.

- Kada pogledamo svet u polsednjih 12 meseci primetićemo da nema puno mira. Kada bismo izuzeli stanje na Srednjem istoku u poslednjom deceniji, svet bi bio znatno mirnije mesto. To upravo pokazuje kako stanje u tom delu sveta utiče na sveopšte stanje mira čitave planete - rekao je Kilela.Indeks pokazuje da se stanje u 39 zemalja pogoršalo u poslednjih godinu dana, uključujući i Brazil koji je uoči Olimpijskih igara pao za pet mesta na listi.

Pored gore navedenih država Island je ponovo imenovan kao jedna od najmirnijih zemalja na svetu, zatim se tu nalaze i Danska, Austrija, Novi Zeland i Portugal.

Kao najmanje miroljubiva država je navedena Sirija.