Vesti
Svet
Putin čestitao Trampu: Zajedno do rešenja
09.11.2016. 20:00
Izvor: Mondo
Putin čestitao Trampu: Zajedno do rešenja
Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je Donaldu Trampu pobedu na predsedničkim izborima i izrazio nadu da će zajedničkim radom uspeti da rusko-američke odnose izvedu iz krize.
"Siguran sam da će dijalog na relaciji Moskva-Vašingtona, uzimajući o obzir obostrane stavove, odgovarati interesima i Rusije i SAD", poručio je Putin.
On je izrazio nadu da će SAD i Rusija zajednički raditi na pronalasku efikasnih odgovora na sve izazove globalne bezbednosti.
Tramp je izabran za 45. predsednika SAD pobedivši protivkandidata iz tabora demokrata Hilari Klinton.
Kineski predsednik Si Đinping čestitao je na izborima za predsednika SAD istakavši da dve najveće svetske ekonomije dele odgovornost za unapređenje globalnog razvoja i prosperiteta.
"Veliki značaj polažem u kinesko-američke odnose i radujem se saradnji sa vama na osnovu principa ne-konflikta, ne-konfrontacije, uzajamnog poštovanja i saradnje u kojoj svi dobijaju", rekao je Si u telefonskom razgovoru sa Trampom, prenosi Rojters.
Stabilan i zdrav dugoročni razvoj kinesko-američkih odnosa je u temeljnom interesu kineskog i američkog naroda, dodao je on.
Egipatski predsednik Abdel Fatah al Sisi čestitao je Donaldu Trampu trijumf na izborima i rekao da se nada da će početi nova era odnosa Kaira i Vašingtona.
Al Sisi je jedini arapski lider koji se sastao sa Trampom. On je na sastanku u septembru u Njujorku rekao da će, pod Trampovom administracijom, SAD biti lojalan prijatelj i saveznik Egipta u narednim godinama.
Saudijski kralj Salman čestitao je Trampu na izboru za predsednika SAD i izrazio nadu da će on doneti stabilnost Bliskom istoku.
"Želimo vam uspeh u vašoj misiji postizanja bezbednosti i stabilnosti na Bliskom istoku i širom sveta", rekao je Salman u čestitci Trampu, objavila je zvanična saudijska novinska agencija, prenosi AFP.
Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc saopštio je da je pobeda Trampa na američkim predsedničkim izborima je nedvosmislena i mora da se poštuje, ali da ono što privlači najveću pažnju jeste buduća spoljna politika SAD.
Šulc je Trampu i Republikanskoj partiji čestitao pobedu i istakao da svetska politika zahteva nastavak angažovanja SAD u borbi protiv terorizma, naučnog i akademskog napretka, borbi protiv globalnog zagrevanja, navodi se u saopštenju iz Brisela.