Vesti
Svet
Popularnost Donalda Trampa porasla od izbora
21.11.2016. 20:00
Izvor: RTS
Popularnost Donalda Trampa porasla od izbora
Za čak devet odsto porasla je popularnost Donalda Trampa otkako je izabran za predsednika SAD, pokazuje nova anketa lista "Politiko" i kompanije "Morning konsalt", koja je sprovedena među registrovanim biračima. Porastao je, međutim, i rejting odlazećeg predsednika Baraka Obame.
Četrdeset šest odsto birača ima "veoma povoljno" ili "donekle povoljno" mišljenje o novoizabranom predsedniku. Dvanaest odsto ima "donekle nepovoljno", a 24 odsto ima "veoma nepovoljno" mišljenje o Trampu.
Reč je o značajnom porastu popularnosti, sa 37 na 46 odsto, u odnosu na anketu Morning konsalta koja je objavljena neposredno pred izbore, dok je negativno mišljenje o njemu opalo za 15 odsto, sa 61 odsto na 46 procenata.
Porastao je, međutim, i rejting odlazećeg predsednika Baraka Obame. Pedeset četiri odsto birača odobrava način na koji Obama radi svoj posao, što je četiri odsto više nego pre izbora.
"Trampov rejting među biračima je dostigao novi rekord od kada je postao predsednik", rekao je koosnivač i glavni istraživač agencije Morning konsalt Kajl Drop.
Drop je objasnio da je "ova faza medenog meseca" između birača i novoizabranih predsednika uobičajena, prenosi Politiko.
Na primer, popularnost Obame je porasla za 20 odsto posle izbora 2008. godine.
Tramp dobija visoke ocene za tranzicioni napor. Prema navedenoj anketi, devetnaest odsto veruje da je tranzicija sa jedne na drugu administraciju organizovanija nego ranije, a 34 odsto smatra da je približno ista.
Anketa je sprovedena među 1.885 registrovanih birača, od kojih su trideset tri odsto bili demokrate, 32 odsto nezavisni a 33 republikanci.