Vesti
Svet
UPS! Trampov saradnik SLUČAJNO svetu otkrio jedan od najvažnijih planova svog šefa?
22.11.2016. 20:00
Izvor: Blic
UPS! Trampov saradnik SLUČAJNO svetu otkrio jedan od najvažnijih planova svog šefa?
Kris Kobah, jedan od kandidata za visoku poziciju u administraciji novog američkog predsednika, neverovatnim gafom otkrio je javnosti plan za realizaciju onih delove programa Donalda Trampa zbog kojih je javnost bila najviše zabrinuta - deportacije migranata, izgranja zida na granici sa Meksikom i zabrani ulazaka muslimana u SAD.
Kobah, kanidat za mesto direktora američkog ministarstva za unutrašnju bezbednost (Department of Homeland Security, DHS) novinarima je praktično dao na uvid delove plana nakon sastanka sa Trampom u nedelju i to tako što je na fotografisanje izašao držeći dokumenta u ruci.
Fotoreporteri zabeleži su susret, ali i fasciklu u Kobahovim rukama u kojoj je po odeljcima i tačkama ukratko opisano kao bi Trampova predizboran obećanja bila realizovana ukoliko bi Kobah došao na mesto za koje konkuriše.
Šta piše u Kobahovim papirima?
U delu dokumenta koji Kobah nije pokrio rukom, prvi odeljak obeležen kao "Zabrana ulaska potencijalnim teroristima" navodi se ponovno uspostavljanje sistema praćenja i registracije osoba koje dolaze ili potiču iz zemlja koje se smatraju visokorizičnim kada je reč o terorizmu, a koji je bio na snazi od 2002. do 2005. godine.U istom odeljku navodi se i obavezno ispitivanje stranih državaljana (kako je navedeno u tekstu "ekstremno ispitivanje") o temama kao što su da šerijatski zakon, džihad, jednakost muškaraca i žena i poznavanje ustavnih odredaba SAD. Kao treća stavka u tom odeljku navodi se "smanjenje prihvata izbeglica iz Sirije na nula, pozivanjem na zakon o izbeglicama iz 1980. godine".
U drugom odeljku po tačkama predstavljen je plan za deporatciju osuđenih kriminalaca stranog porekla o čemu je Tramp govorio tokom kampanje. Takođe, plan predviđa izgradnju 1.989 milja dugog zida na granici sa Meksikom, što je takođe jedno od Trampovih obećanja.