Vesti
Svet
Putin ne ide na poslednji ispraćaj Kastra
28.11.2016. 20:00
Izvor: Mondo
Putin ne ide na poslednji ispraćaj Kastra
Glavni grad Kube Havana priprema se za odavanje počasti preminulom lideru Fidelu Kastru. Ruski predsednik Vladimir Putin ne planira da prisustvuje sahrani kubanskog lidera Fidela Kastra, saopšteno je danas.
Putin je veoma zauzet pripremajući se za redovno godišnje obraćanje naciji, planirano za 1. decembar, rekao je , rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov, a prenosi TAS S.
Delegaciju Rusije će, prema njegovim rečima, na komemoraciji, predvoditi Vjačeslav Volodin, blizak Putinov saradnik i predsednik ruske Državne dume.
Hiljade Kubanaca iz svih krajeva zemlje u naredna dva dana će doći u Havanu kako bi se u Palati revolucije poklonili nad njegovim kovčegom
Komunalne službe uredile su ograde i trase kojima će danas Kubanci dolaziti u Palatu revolucije, a najavljeno je da će kovčeg sa njegovim posmrtnim ostacima u palati biti izložen od jutra, prenose agencije.
Uređuju se i pristupi drugim simbolima revolucije kao što su spomenik heroja nezavisnosti Hose Martija i velika skulptura revolucionara Ernesta Če Gevare.
Narednih sedam dana, na Kubi će se održati više ceremonija u znak sećanja na vođu kubanske revolucije.
Očekuje se da će povorka koja će prenositi pepeo Fidela Kastra iz Havane, do oko 900 kilometara udaljenog njegovog rodnog grada, mobilisati milione Kubanaca.
Četvorodnevna procesija završava se 4. decembra, polaganjem urne u kolevki revolucije Santijago de Kuba.
Kubanska vlada proglasila je devetodnevnu nacionalnu žalost.
Fidel Kastro je umro u noći između petka i subote, a vest o njegovoj smrti objavio je njegov brat i aktuelni predsednik Kube Raul Kastro.
"Dame u belom" otkazale marš
Jedna od najistaknutijih disidentskih grupa na Kubi, "Dame u belom", otkazala je zbog smrti Kastra, prvi put u 13 godina, tradicionalni protest koji se inače održava svake nedelje.
Ta grupa ističe da je odluku donela da bi se izbegle tenzije, preneo je BBC.
Pokret su osnovale supruge pritvorenih disidenata i one svake nedelje, posle mise, protestuju, prkoseći zabrani.
"Dame u belom" zahtevaju oslobađanje političkih zatvorenika i poštovanje ljudskih prava.
"Nećemo danas marširati da vlada to ne bi shvatila kao provokaciju i da bi oni mogli da odaju poštu", rekla je predsednica grupe Berta Soler.
"Poštujemo period žalosti i nećemo slaviti smrt bilo koga", navela je ona.
BBC podseća da je ova grupa, posle objave da je Kastro umro, objavila na Twitteru:"Umro je Fidel Kastro, Bože oprosti mu, ja neću".