Vesti
Svet
Korumpirana predsednica spremna da odstupi
29.11.2016. 20:00
Izvor: Mondo
Korumpirana predsednica spremna da odstupi
Predsednica Južne Koreje, Park Gven-hije, tražila je danas od parlamenta te zemlje da pronađe način da ona odstupi s vlasti, zbog umešanosti u korupcioni skandal i odluči kada bi to trebalo da se dogodi.
Iz južnokorejske glavne opozicione Demokratske partije, međutim, tvrde da predsednica samo pokušava da izbegne proveru poverenja.
"Ostaviću parlamentu da odluči o mojoj budućnosti, uključujući i o skraćivanju mog mandata", rekla je Gven-hije.
Ona je dodala da će odstupiti sa vlasti u skladu sa zakonom kada se pronađe način da se promeni administracija na miran način i da se smanji mogućnost političkih nemira i vakuma posle razgovora vladajućih i opozicionih stranaka, preneo je Rojters.
Južnokorejska Demokratska partija odbila je ponudu predsednice nazvavši je zaverom kako bi se izbeglo da ona bude podvrgnuta proveri poverenja, prenela je novinska agencija Jonhap.
Park se zbog korupcionog skandala izvinila dva puta, ali je do sada odbijala pozive javnosti da podnese ostavku, čak i kad su poslanici prirpemili da ogranizuju procedure za proveru poverenja.
U središtu skandala našla se prijateljica i saradnica predsednice Park, Coi Su-sil, koja je uhapšena zbog prevare i zloupotrebe službenog položaja.
Ona je optužena da je uticala na Park kako bi industrijske kompanije navela da ulažu u sumnjive fondove, a taj novac je potom koristila za lične potrebe.
U Seulu su organizovani masovni protesti na kojima je zahtevano da predsednica podnese ostavku.